Jabłecznik - przepis, który zawsze się udaje. Jak zrobić pyszną szarlotkę?

Jabłecznik czy też szarlotka to jedno z popularniejszych i zarazem pyszniejszych ciast. Słodkie jabłka i kruche ciasto to mistrzostwo smaku uwielbiane przez wszystkich. Dziś mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na wyśmienity deser, tylko nie możesz zapomnieć o cynamonie. Wtedy twój jabłecznik wyjdzie idealny.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kto nie kocha szarlotki? Ja chyba nie znam takiej osoby, w moim domu przynajmniej 2 razy w miesiącu na stole gości słodki jabłecznik, który znika z blachy w okamgnieniu. To ciasto jest wyjątkowe z dwóch powodów, nie tylko jest pyszne, ale także bardzo łatwe w przygotowaniu. Najwięcej pracy czeka nas przy kruchym cieście, ale spokojnie, z naszym przepisem na pyszny jabłecznik pokonasz każdą przeszkodę na drodze do pysznego ciasta. Zaczynamy!

Jabłecznik - przepis:

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g pszennej mąki typ 500 lub 450
  • 250 g zimnego masła (jeśli chcesz, by twoje kruche ciasto było jeszcze delikatniejsze, 50 g masła zastąp smalcem)
  • 1 większe jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1-1,5 kg jabłek
  • ok. 5 łyżek cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu

Szarlotka - sposób wykonania w kilku prostych krokach:

  1. Przygotowanie tego pysznego deseru zacznij od jabłek. Obierz je ze skórki i pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych.
  2. Jabłka wymieszaj z cukrem i podsmażaj je na głębokiej patelni. Kiedy jabłka zaczną mięknąć, dodaj cynamon. Dokładnie zamieszaj, odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Teraz czas na kruche ciasto. Na stolnicę wysyp przesianą mąkę, wbij jajko, dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę masło. Teraz siekaj składniki długim nożem, aż względnie się połączą. Następne energicznie zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części i schowaj je do lodówki lub zamrażarki na 20 minut.
  4. Po schłodzeniu ciasta, pierwszą część rozwałkuj w kształt formy, w której będziesz piec jabłecznik. Formę wyłóż papierem do pieczenia, połóż na to rozwałkowane ciasto i wyłóż jabłka. Następnie przykryj nadzienie jabłkowe drugim płatem ciasta. Możesz je także pokroić w paski i układać na przemian na wierzchu lub zetrzeć je na tarce.
  5. Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Gotową szarlotkę posyp obficie cukrem pudrem. Podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno do gorącej kawy.

Jak widzisz, przepis na jabłecznik jest naprawdę prosty i każdy świetnie sobie z nim poradzi. Zrobisz dziś szarlotkę?

Zobacz wideo
Więcej o: