Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kto nie kocha szarlotki? Ja chyba nie znam takiej osoby, w moim domu przynajmniej 2 razy w miesiącu na stole gości słodki jabłecznik, który znika z blachy w okamgnieniu. To ciasto jest wyjątkowe z dwóch powodów, nie tylko jest pyszne, ale także bardzo łatwe w przygotowaniu. Najwięcej pracy czeka nas przy kruchym cieście, ale spokojnie, z naszym przepisem na pyszny jabłecznik pokonasz każdą przeszkodę na drodze do pysznego ciasta. Zaczynamy!
Jabłecznik - przepis:
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g pszennej mąki typ 500 lub 450
- 250 g zimnego masła (jeśli chcesz, by twoje kruche ciasto było jeszcze delikatniejsze, 50 g masła zastąp smalcem)
- 1 większe jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1-1,5 kg jabłek
- ok. 5 łyżek cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
Szarlotka - sposób wykonania w kilku prostych krokach:
- Przygotowanie tego pysznego deseru zacznij od jabłek. Obierz je ze skórki i pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych.
- Jabłka wymieszaj z cukrem i podsmażaj je na głębokiej patelni. Kiedy jabłka zaczną mięknąć, dodaj cynamon. Dokładnie zamieszaj, odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Teraz czas na kruche ciasto. Na stolnicę wysyp przesianą mąkę, wbij jajko, dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę masło. Teraz siekaj składniki długim nożem, aż względnie się połączą. Następne energicznie zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części i schowaj je do lodówki lub zamrażarki na 20 minut.
- Po schłodzeniu ciasta, pierwszą część rozwałkuj w kształt formy, w której będziesz piec jabłecznik. Formę wyłóż papierem do pieczenia, połóż na to rozwałkowane ciasto i wyłóż jabłka. Następnie przykryj nadzienie jabłkowe drugim płatem ciasta. Możesz je także pokroić w paski i układać na przemian na wierzchu lub zetrzeć je na tarce.
- Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Gotową szarlotkę posyp obficie cukrem pudrem. Podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno do gorącej kawy.
Jak widzisz, przepis na jabłecznik jest naprawdę prosty i każdy świetnie sobie z nim poradzi. Zrobisz dziś szarlotkę?