Kotlety jajeczne - przepis na bezmięsny i szybki obiad. Jak je zrobić, by były pyszne?

Kotlety jajeczne to świetna propozycja obiadowa, gdy przejadły ci się kotlety mielone czy schabowe lub po prosu masz ochotę na coś pysznego i niekoniecznie mięsnego. Przygotowanie kotletów jajecznych jest banalnie proste i zajmuje kilka chwil. Jak je zrobić by były pyszne? Nie zapomnij o szczypiorku.

Więcej bezmięsnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Kotlety z jajek bardzo często goszczą na naszych stołach jako szybkie i bezmięsne danie obiadowe. To świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych albo schabowych, a trzeba przyznać, że smakują równie dobrze. Jak przyrządzić kotlety jajeczne, by smakowały całej rodzinie? Zapraszamy do prostego przepisu.

Kotlety jajeczne - przepis:

Składniki:

  • 6 większych jajek
  • bułka tarta
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • posiekany szczypiorek i koperek
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • płaska łyżeczka musztardy
  • olej do smażenia

Kotlety jajeczne - sposób przygotowania:

  1. 5 jajek ugotuj na twardo. Następnie obierz je ze skorupek i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Możesz także rozgnieść je widelcem.
  2. Posiekane jajka włóż do miski. Dodaj łyżkę bułki tartej, płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, wbij surowe jajko oraz dopraw do smaku przyprawami. Wyrób masę jak na kotlety mielone i dodaj posiekany szczypiorek i koperek.
  3. Formuj w dłoniach okrągłe kotleciki i dokładnie obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety jajeczne z obu stron na złoty kolor. 

Prosty przepis na kotlety z jajek poleca się na obiad. Podawaj je z ziemniakami i ulubioną surówką lub z sosem pieczarkowym - są naprawdę pyszne.

Zobacz wideo
Więcej o: