Więcej bezmięsnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Kotlety z jajek bardzo często goszczą na naszych stołach jako szybkie i bezmięsne danie obiadowe. To świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych albo schabowych, a trzeba przyznać, że smakują równie dobrze. Jak przyrządzić kotlety jajeczne, by smakowały całej rodzinie? Zapraszamy do prostego przepisu.
Kotlety jajeczne - przepis:
Składniki:
- 6 większych jajek
- bułka tarta
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- posiekany szczypiorek i koperek
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- płaska łyżeczka musztardy
- olej do smażenia
Kotlety jajeczne - sposób przygotowania:
- 5 jajek ugotuj na twardo. Następnie obierz je ze skorupek i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Możesz także rozgnieść je widelcem.
- Posiekane jajka włóż do miski. Dodaj łyżkę bułki tartej, płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, wbij surowe jajko oraz dopraw do smaku przyprawami. Wyrób masę jak na kotlety mielone i dodaj posiekany szczypiorek i koperek.
- Formuj w dłoniach okrągłe kotleciki i dokładnie obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety jajeczne z obu stron na złoty kolor.
Prosty przepis na kotlety z jajek poleca się na obiad. Podawaj je z ziemniakami i ulubioną surówką lub z sosem pieczarkowym - są naprawdę pyszne.