Więcej przepisów na zimowe obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli myślimy o klasykach kuchni węgierskiej, od razu na myśl przychodzi nam gulasz, bogracz i oczywiście leczo. Leczo w Polsce uchodzi za potrawę wręcz kultową za świetne przenikanie się smaków oraz łatwość w przygotowaniu. Jak zrobić pyszne węgierskie leczo? Przepis jest prosty i z łatwością poradzi sobie z nim każdy kulinarny amator.
Rosół - przepis na najlepszy na świecie. Ten wyjątkowy składnik wzmocni jego smak
Leczo - przepis:
Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 400 g dobrej jakości podsuszonej kiełbasy
- 3-4 papryki (mogą być kolorowe)
- 2 żółte cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 duże pomidory malinowe lub 500 g passaty pomidorowej
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona, oregano
Leczo - sposób przygotowania:
- Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim 2 łyżki oleju. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na gorący olej. Chwilkę podsmażaj, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną kiełbasę i całość podsmażaj 5 minut na średnim ogniu.
- Cukinię, paprykę i pomidory pokrój w większą kostkę. Następnie dodaj warzywa do garnka z cebulą i kiełbasą. Zamieszaj całość i dopraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku i duś pod przykryciem 10 minut.
- Do garnka dodaj słoiczek koncentratu pomidorowego i dopraw połową łyżeczki ostrej papryczki, płaską łyżką wędzonej papryki, połową łyżki suszonego oregano. Dokładnie zamieszaj i zmniejsz ogień. Duś leczo na niewielkim ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Jak szybko ugotować ziemniaki? Są dwa triki, które pomogą
3 proste kroki i pyszne rozgrzewające leczo gotowe. Zrobisz je dziś na obiad?