Leczo - przepis na rozgrzewający obiad, który sam się robi. Wędzona papryka podbije smak

Leczo to danie kuchni węgierskiej, które Polacy wręcz uwielbiają. Nic dziwnego, leczo jest pyszne, aromatyczne, a także świetnie syci i rozgrzewa, idealnie sprawdzi się więc na zimowy obiad. Przepis na leczo jest banalny, a danie praktycznie robi się samo, ale do smaku warto dodać wędzoną paprykę.

Więcej przepisów na zimowe obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli myślimy o klasykach kuchni węgierskiej, od razu na myśl przychodzi nam gulasz, bogracz i oczywiście leczo. Leczo w Polsce uchodzi za potrawę wręcz kultową za świetne przenikanie się smaków oraz łatwość w przygotowaniu. Jak zrobić pyszne węgierskie leczo? Przepis jest prosty i z łatwością poradzi sobie z nim każdy kulinarny amator.

Leczo - przepis:

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
  • 400 g dobrej jakości podsuszonej kiełbasy
  • 3-4 papryki (mogą być kolorowe)
  • 2 żółte cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory malinowe lub 500 g passaty pomidorowej
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona, oregano

Leczo - sposób przygotowania:

  1. Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim 2 łyżki oleju. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na gorący olej. Chwilkę podsmażaj, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną kiełbasę i całość podsmażaj 5 minut na średnim ogniu.
  2. Cukinię, paprykę i pomidory pokrój w większą kostkę. Następnie dodaj warzywa do garnka z cebulą i kiełbasą. Zamieszaj całość i dopraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku i duś pod przykryciem 10 minut. 
  3. Do garnka dodaj słoiczek koncentratu pomidorowego i dopraw połową łyżeczki ostrej papryczki,  płaską łyżką wędzonej papryki, połową łyżki suszonego oregano. Dokładnie zamieszaj i zmniejsz ogień. Duś leczo na niewielkim ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając.

3 proste kroki i pyszne rozgrzewające leczo gotowe. Zrobisz je dziś na obiad?

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.