Czy zimą można trzymać jedzenie na balkonie? Niska temperatura to nie wszystko

Niska temperatura na dworze kusi, by przygotowane potrawy lub kupione produkty wystawić na balkon. Wyjaśniamy, dlaczego nie jest to najlepszy pomysł.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Zimą, gdy panują niskie temperatury, wiele osób przechowuje część potraw na balkonie lub na parapecie, zamiast chować je do lodówki. Są jednak dwa powody, przez które lepiej tego nie robić. Wyjaśniamy.

Temperatura i jej wahania

Wystawienie produktów na balkon czy na parapet wiąże się z tym, że będą poddane działaniu temperatury występującej naturalnie na zewnątrz. A jej skoki mogą być naprawdę spore! Zwłaszcza gdy w różnych momentach doby słońce świeci z różnych stron. Wtedy nasza żywność może być wystawiona na stosunkowo wysoką temperaturę, przez którą jedzenie może się zepsuć. 

Zobacz wideo Niezawodny sposób na twarde masło

Za optymalną temperaturę przechowywania żywności uznaje się maksymalnie 4-5 st. Celsjusza, w wyższej mogą rozwijać się drobnoustroje wywołujące choroby i zatrucia. 

Źródło: FDA.gov

Niechciani goście

Warto również pamiętać, że żywność wystawiona na balkon może zostać uznana za... zaproszenie na ucztę. Ptaki, a na parterze także myszy, szczury czy dziko żyjące koty, bez problemu mogą poradzić sobie z opakowaniem czy z niedokładnie przykrytym garnkiem. Przyjemne zapachy mogą skutecznie zachęcić je do łowów na naszym balkonie czy podwórku. 

Sytuacje awaryjne

A co gdy lodówka nagle się zepsuje i trzeba jakoś ratować żywność? Przede wszystkim jak najszybciej należy umówić naprawę lub wymianę lodówki. Najlepiej wykorzystać w pierwszej kolejności produkty, które trzeba przechowywać w chłodzie i na kolejne dni postawić na "suchy" prowiant, produkty w puszkach czy obiad na mieście. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.