Wywar to podstawa, by zupa była idealna. Na jakim mięsie najlepiej gotować?

Aromatyczny wywar to już połowa sukcesu, gdy chce się przygotować idealną zupę. Jakie mięso wybrać do poszczególnych potraw? Podpowiadamy.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Aby przygotować pyszną, aromatyczną zupę, najlepiej zacząć od bazy, czyli wywaru pełnego smaku. Mięsny smak umami, tłuszcz i sól sprawią, że potrawa nabierze prawdziwej głębi. Warto jednak dobrać odpowiedni rodzaj mięsa do konkretnej zupy. Podpowiadamy, po które z nich sięgnąć przy różnych daniach.

Rosół - jakie mięso wybrać?

Zacznijmy od rosołu, czyli zupy, która w ogromnej mierze opiera się właśnie o smak mięsa. Na pewno słyszeliście, aby nie poprzestawać na jednym rodzaju, ale sięgnąć po co najmniej dwa różne mięsa. Doskonale sprawdzi się porcja rosołowa z drobiu, a do tego kawałek wołowiny - np. szponder, łata czy gicz. Bardzo popularny jest także rosół z kurczaka i kaczki, który również będzie bardziej intensywny i mięsny w smaku.

Pomidorowa - jakie mięso do bulionu?

Wszyscy znają schemat: w niedzielę rosół, w poniedziałek pomidorowa. Czasami jednak lepiej zrobić tę zupę od zera (zwłaszcza jeśli wyszedł nam pyszny rosołek, którego nie chcemy "stłumić" smakiem pomidorów). 

Zupę pomidorową najlepiej zrobić na delikatniejszym mięsie i wykorzystać prawdziwy przecier pomidorowy (lub pomidory z puszki, a w sezonie - świeże). W końcu to one mają grać pierwsze skrzypce w naszej potrawie. Najlepiej jeśli mięso będzie w tle, pozostanie nośnikiem doskonałego smaku.

Jakie mięso do żurku?

Do przygotowania żurku należy użyć wędzonki. I to najlepiej takiej prawdziwej, a nie boczku malowanego na żółto z dodatkiem aromatu wędzarniczego. Wędzone mięso nadaje żurkowi cudownego aromatu i doskonale komponuje się z zakwasem i pozostałymi składnikami. Wędzonkę najlepiej podsmażyć, a potem zalać wodą lub bulionem warzywnym i pogotować, by wydobyć z niego smak. 

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Krupnik - jakie mięso wybrać?

Gęsty, sycący krupnik to zupa, w której wyraźnie przebija się smak mięsa. Najlepszy, solidny i smaczny krupnik otrzymamy, gdy ugotujemy go na intensywnym mięsie wieprzowym, na przykład na golonce czy żeberkach. Jeśli lubicie posmak wędzonki, możecie wykorzystać także kawałek wędzonki (prawdziwej, tak, jak w wypadku żurku). Przepis na doskonały krupnik znajdziecie poniżej.

Zupa ogórkowa - jakie mięso?

Wiele osób gotuje zupę ogórkową na żeberkach wieprzowych - rzeczywiście, w tym wydaniu jest pyszna, aromatyczna i bardzo sycąca. Jeśli jednak wolicie, aby to smak ogórków królował, możecie równie dobrze sięgnąć po delikatniejsze mięso drobiowe. W końcu kiszonka również jest bardzo intensywna w smaku i warto wykorzystać jej potencjał. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.