Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Aby przygotować pyszną, aromatyczną zupę, najlepiej zacząć od bazy, czyli wywaru pełnego smaku. Mięsny smak umami, tłuszcz i sól sprawią, że potrawa nabierze prawdziwej głębi. Warto jednak dobrać odpowiedni rodzaj mięsa do konkretnej zupy. Podpowiadamy, po które z nich sięgnąć przy różnych daniach.
Zacznijmy od rosołu, czyli zupy, która w ogromnej mierze opiera się właśnie o smak mięsa. Na pewno słyszeliście, aby nie poprzestawać na jednym rodzaju, ale sięgnąć po co najmniej dwa różne mięsa. Doskonale sprawdzi się porcja rosołowa z drobiu, a do tego kawałek wołowiny - np. szponder, łata czy gicz. Bardzo popularny jest także rosół z kurczaka i kaczki, który również będzie bardziej intensywny i mięsny w smaku.
Wszyscy znają schemat: w niedzielę rosół, w poniedziałek pomidorowa. Czasami jednak lepiej zrobić tę zupę od zera (zwłaszcza jeśli wyszedł nam pyszny rosołek, którego nie chcemy "stłumić" smakiem pomidorów).
Zupę pomidorową najlepiej zrobić na delikatniejszym mięsie i wykorzystać prawdziwy przecier pomidorowy (lub pomidory z puszki, a w sezonie - świeże). W końcu to one mają grać pierwsze skrzypce w naszej potrawie. Najlepiej jeśli mięso będzie w tle, pozostanie nośnikiem doskonałego smaku.
Do przygotowania żurku należy użyć wędzonki. I to najlepiej takiej prawdziwej, a nie boczku malowanego na żółto z dodatkiem aromatu wędzarniczego. Wędzone mięso nadaje żurkowi cudownego aromatu i doskonale komponuje się z zakwasem i pozostałymi składnikami. Wędzonkę najlepiej podsmażyć, a potem zalać wodą lub bulionem warzywnym i pogotować, by wydobyć z niego smak.
Gęsty, sycący krupnik to zupa, w której wyraźnie przebija się smak mięsa. Najlepszy, solidny i smaczny krupnik otrzymamy, gdy ugotujemy go na intensywnym mięsie wieprzowym, na przykład na golonce czy żeberkach. Jeśli lubicie posmak wędzonki, możecie wykorzystać także kawałek wędzonki (prawdziwej, tak, jak w wypadku żurku). Przepis na doskonały krupnik znajdziecie poniżej.
Wiele osób gotuje zupę ogórkową na żeberkach wieprzowych - rzeczywiście, w tym wydaniu jest pyszna, aromatyczna i bardzo sycąca. Jeśli jednak wolicie, aby to smak ogórków królował, możecie równie dobrze sięgnąć po delikatniejsze mięso drobiowe. W końcu kiszonka również jest bardzo intensywna w smaku i warto wykorzystać jej potencjał.