Więcej sprawdzonych przepisów na ciasta znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.
Choć sercem tego ciasta są marchewki - ich smak nie jest wyczuwalny. Warzywa te zapewniają natomiast niesamowitą słodycz i wilgotność wypieku. Niewątpliwym plusem jest czas przygotowania ciasta. Jeśli masz pod ręką wszystkie składniki - łącznie z pieczeniem zajmie ci około godzinę.
1. Do przygotowania ciasta marchewkowego potrzebujesz dwóch dużych misek. Do jednej przesiej mąkę. Dodaj sodę, proszek do pieczenia, orzechy, wiórki kokosowe i przyprawy,
2. Do drugiej miski wrzuć starte marchewki, wbij jajka, dodaj mus jabłkowy, aromat waniliowy i olej. Na koniec dołóż cukier. Wymieszaj dokładnie,
3. Do mokrych składników dodaj sypkie. Masa będzie dość rzadka,
4. Blaszkę wysmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. w trybie góra-dół,
5. Wlej ciasto na blaszkę. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 40 minut,
6. Po upływie tego czasu uchyl drzwiczki piekarnika. Poczekaj jeszcze 10 minut i dopiero wtedy wyjmij ciasto,
7. Po przestudzeniu, posyp ciasto cukrem pudrem. Jeśli masz więcej czasu - możesz przygotować lukier lub krem na bazie mascarpone.