Ciasto marchewkowe. Ten przepis to hit internetu

Choć marchewki w pierwszym zestawie skojarzeń nie przynoszą słodkich wypieków, ciasto na ich bazie robi furorę w najlepszych cukierniach. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki dodatkowi orzechów i wiórków kokosowych - ma szansę stać się ulubionym uzupełnieniem kawy i spotkań z przyjaciółmi.

Więcej sprawdzonych przepisów na ciasta znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.

Choć sercem tego ciasta są marchewki - ich smak nie jest wyczuwalny. Warzywa te zapewniają natomiast niesamowitą słodycz i wilgotność wypieku. Niewątpliwym plusem jest czas przygotowania ciasta. Jeśli masz pod ręką wszystkie składniki - łącznie z pieczeniem zajmie ci około godzinę.

Ziołowe pałki z kurczakaPałki z kurczaka - prosty i szybki przepis. Ta ziołowa marynata to mistrzostwo

Ciasto marchewkowe. Składniki

  • 1,5 szklanki mąki,
  • pół szklanki oleju o delikatnym smaku - ryżowy, z pestek winogron lub roślinny,
  • pół szklanki niesłodzonego musu jabłkowego,
  • 4 jajka,
  • 3 szklanki grubo startej marchewki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • cukier puder do posypania ciasta,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 50 g rozdrobnionych orzechów włoskich,
  • masło do wysmarowania blaszki.

Pączki z cukrem pudremPączki pieczone zamiast tradycyjnych. Są miękkie, delikatne i łatwe do zrobienia

Sposób przygotowania

1. Do przygotowania ciasta marchewkowego potrzebujesz dwóch dużych misek. Do jednej przesiej mąkę. Dodaj sodę, proszek do pieczenia, orzechy, wiórki kokosowe i przyprawy,

2. Do drugiej miski wrzuć starte marchewki, wbij jajka, dodaj mus jabłkowy, aromat waniliowy i olej. Na koniec dołóż cukier. Wymieszaj dokładnie,

3. Do mokrych składników dodaj sypkie. Masa będzie dość rzadka,

4. Blaszkę wysmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. w trybie góra-dół,

5. Wlej ciasto na blaszkę. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 40 minut,

6. Po upływie tego czasu uchyl drzwiczki piekarnika. Poczekaj jeszcze 10 minut i dopiero wtedy wyjmij ciasto,

7. Po przestudzeniu, posyp ciasto cukrem pudrem. Jeśli masz więcej czasu - możesz przygotować lukier lub krem na bazie mascarpone. 

Zobacz wideo
Więcej o: