Zupa cebulowa - przepis na przysmak prosto z Francji. Bez tego dodatku straci smak
Zupa cebulowa - przepis na przysmak prosto z Francji. Bez tego dodatku straci smak
REKLAMA
aszu
Francuska zupa cebulowa to danie, którego nie da się zapomnieć. Jest głęboka w smaku, rozgrzewająca a dodatek serowej grzanki domyka idealną całość. Jak zrobić pyszną zupę cebulową, która będzie smakować jak w najlepszej restauracji? Nasz przepis jest łatwy, a dodatek brandy zapewni nieziemski smak dania.
3
bonchan /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z różnych stron świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zupa cebulowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Gotowana na esencjonalnym bulionie wołowym, z dodatkiem wytawnego wina uwodzi nasze podniebienia wyrafinowanym smakiem a dodatek chrupiącej grzanki serowej to uzupełnienie doskonałej całości. Jak zrobić pyszną zupę cebulową? Zainspiruj się naszym przepisem i zamień swój dom w najlepszą restaurację.
Zupa cebulowa - przepis:
Składniki:
ok. 1 kg cebuli żółtej
1 szklanka białego wytrawnego wina (250 ml)
1 litr wolnogotowanego bulionu wołowego
2 łyżki masła
oliwa
ok. 60 ml brandy
sól, pieprz
pół podłużnej bagietki
150 g twardego sera
2 ząbki czosnku
Zupa cebulowa - sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania bulionu. Użyj wołowiny z kością (1 kg), włoszczyzny oraz przypraw takich jak liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Gotuj wywar na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, następnie przecedź.
Cebule obierz z łupin i pokrój w półplasterki. Przygotuj garnek z szerokim i grubym dnem i rozpuść w nim dwie łyżki masła oraz dwie łyżki oliwy. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmażaj na niewielkim ogniu, aż pięknie się skarmelizuje, uważaj jednak, by jej nie przypalić.
Skarmelizowaną cebulę zalej szklanką wina oraz dodaj 60 ml brandy i dokładnie zamieszaj. Zwiększ ogień i gotuj przez ok. 5 minut, aż alkohol odparuje. Następnie wlej gorący bulion wołowy, dopraw do smaku solą, pieprzem i gotuj całość pod przykryciem przez pół godziny na małej mocy palnika.
Kiedy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Bagietkę pokrój na kromki i chwilę opiecz je w tosterze lub na suchej patelni. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim podpieczone kromki. Następnie zetrzyj ser i obficie posyp nim grzanki. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ser się roztopi. Grzanki podawaj z gorącą zupą cebulową.
Prosty przepis na zupę cebulową z pewnością skradnie serce twojej rodzinie. Niby proste danie, a smakuje, jakby przygotowywał je najlepszy szef kuchni. Smacznego!