Zupa cebulowa - przepis na przysmak prosto z Francji. Bez tego dodatku straci smak

Francuska zupa cebulowa to danie, którego nie da się zapomnieć. Jest głęboka w smaku, rozgrzewająca a dodatek serowej grzanki domyka idealną całość. Jak zrobić pyszną zupę cebulową, która będzie smakować jak w najlepszej restauracji? Nasz przepis jest łatwy, a dodatek brandy zapewni nieziemski smak dania.

Więcej przepisów z różnych stron świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa cebulowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Gotowana na esencjonalnym bulionie wołowym, z dodatkiem wytawnego wina uwodzi nasze podniebienia wyrafinowanym smakiem a dodatek chrupiącej grzanki serowej to uzupełnienie doskonałej całości. Jak zrobić pyszną zupę cebulową? Zainspiruj się naszym przepisem i zamień swój dom w najlepszą restaurację.

Pyszne gołąbki z kapusty włoskiej polecają się na obiadGołąbki - przepis na danie, które uwielbiamy. Tylko jakiej kapusty użyć?

Zupa cebulowa - przepis:

Składniki:

  • ok. 1 kg cebuli żółtej
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina (250 ml)
  • 1 litr wolnogotowanego bulionu wołowego
  • 2 łyżki masła
  • oliwa
  • ok. 60 ml brandy
  • sól, pieprz
  • pół podłużnej bagietki
  • 150 g twardego sera
  • 2 ząbki czosnku

Zupa cebulowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania bulionu. Użyj wołowiny z kością (1 kg), włoszczyzny oraz przypraw takich jak liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Gotuj wywar na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, następnie przecedź.
  2. Cebule obierz z łupin i pokrój w półplasterki. Przygotuj garnek z szerokim i grubym dnem i rozpuść w nim dwie łyżki masła oraz dwie łyżki oliwy. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmażaj na niewielkim ogniu, aż pięknie się skarmelizuje, uważaj jednak, by jej nie przypalić.
  3. Skarmelizowaną cebulę zalej szklanką wina oraz dodaj 60 ml brandy i dokładnie zamieszaj. Zwiększ ogień i gotuj przez ok. 5 minut, aż alkohol odparuje. Następnie wlej gorący bulion wołowy, dopraw do smaku solą, pieprzem i gotuj całość pod przykryciem przez pół godziny na małej mocy palnika.
  4. Kiedy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Bagietkę pokrój na kromki i chwilę opiecz je w tosterze lub na suchej patelni. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim podpieczone kromki. Następnie zetrzyj ser i obficie posyp nim grzanki. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ser się roztopi. Grzanki podawaj z gorącą zupą cebulową.

KapuśniakKapuśniak - przepis na najbardziej rozgrzewającą zupę. To mięso jest podstawą smaku

Prosty przepis na zupę cebulową z pewnością skradnie serce twojej rodzinie. Niby proste danie, a smakuje, jakby przygotowywał je najlepszy szef kuchni. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: