Bigos - przepis na smak polskiej tradycji. Wyjdzie lepszy, gdy dodasz ten składnik
Link został skopiowany
Bigos - przepis na smak polskiej tradycji. Wyjdzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten składnik
REKLAMA
aszu
Bigos to prawdziwy król polskich stołów, który pojawia się regularnie przy okazji różnych świąt i uroczystości. 20 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Bigosu, z tej okazji mamy dla was przepis na najlepszy bigos. Dodaj kieliszek koniaku i ciesz się wyjątkowym smakiem
Arkadiusz Fajer /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
20 stycznia to święto wszystkich miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni. Na tę datę przypada Światowy Dzień Bigosu, i z racji tego arcyważnego święta mamy dla was sprawdzony przepis na bigos. Jak przygotować ten klasyk, by jego smak był jeszcze głębszy? Kieliszek koniaku załatwi sprawę.
Bigos - przepis:
Potrzebne składniki:
300 g wieprzowiny (karkówka albo łopatka)
300 g wołowiny
250 - 300 g porządnej, podsuszonej kiełbasy
1 kg kiszonej kapusty (lub więcej, jeśli wolisz więcej kapusty niż mięsa)
W sporym garnku rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę mięso i podsmaż je, aż włókna się zamkną. Następnie zalej mięso gorącym bulionem.
Suszone grzyby skrusz w rękach i dodaj do garnka. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego i 5 listków laurowych. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez 40 minut na średnim ogniu.
Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku, przesiekaj ją na desce i dodaj do mięsa. Kapusty wcześniej nie płucz, żeby nie stracić kwaśnego smaku bigosu. Wrzuć przesiekaną kapustę do garnka, dodaj płaską łyżkę majeranku i płaską łyżeczkę kminku. Zamieszaj zawartość garnka i przykryj go przykrywką. Gotuj na średnim ogniu jeszcze 10 minut.
Kiełbasę pokrój i dodaj do bigosu (nie musisz jej wcześniej podsmażać) i dokładnie całość zamieszaj. Dodaj suszone śliwki (wcześniej je pokrój) oraz wlej koniak. Zamieszaj całość i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Nie przykrywaj garnka, by nadmiar płynu odparował. Pod koniec gotowania dopraw bigos do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.
Tak przygotowany bigos jest pyszny już pierwszego dnia, jeśli jednak chcesz dodać potrawie wyrazistego charakteru, z powodzeniem możesz "warzyć" bigos kilka dni. Każdego dnia zagotuj zimny bigos, potrzymaj 5 minut na ogniu i ostudź. Tę czynność powtarzaj do pięciu dni.