Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Dobrze upieczony domowy chleb powinien być pachnący, miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. Taki smakuje najlepiej nawet podany z samym masełkiem. Czego unikać, żeby wyszedł idealny? Podpowiadamy, jakie błędy są najczęstsze i jak ich unikać.
Do przygotowania chleba najczęściej dodaje się drożdże lub zakwas. To one pozwalają ciastu wyrosnąć i sprawić, że będzie ono pulchne. W wypadku drożdży trzeba uważać, by ich nie zabić. Jeśli zalejemy je ciepłą wodą, pięknie wyrosną, ale gdy dodamy gorącej, to już po drożdżach.
Jeżeli używamy zakwasu, musimy pamiętać, by był on aktywny. Najlepiej dokarmiać go przez 4-5 dni przed wykorzystaniem do pieczeni, czyli dodawać do niego dodatkowa porcję mąki (ok. 50 g) i wody (ok. 50 ml).
Należy również pamiętać, by przed pieczeniem pozwolić ciastu wyrosnąć naturalnie w cieple.
Po upieczeniu chleb jest bardzo wysuszony i rozpada się podczas krojenia? Być może piekł się zbyt długo w za wysokiej temperaturze. Przyczyną może być także za duża ilość mąki. Najlepiej trzymać się przepisu i podsypać ciasto mąką dopiero, gdy wyrośnie i rzeczywiście zobaczymy, że jest ono za luźne.
O tym, że dodaliśmy za dużo mąki może świadczyć również gruba, nieapetyczna skóra i suchy, zapadnięty środek.
Zwykle marzy nam się, by skórka chleba była ładnie przyrumieniona. Ważna jest tu oczywiście temperatura pieczenia. Według niektórych przepisów powinna być ona dość niska, więc jeśli chcemy uzyskać piękną skórkę, podkręćmy grzałkę na ostatnie 15 minut pieczenia.
Niektórzy radzą, aby w piekarniku, pod piekącym się chlebem, ustawić naczynie żaroodporne z wodą. Najprostszym sposobem, by uzyskać chrupiącą skórkę, jest posmarowanie chleba (przed upieczeniem) rozmieszanym jajkiem.
Gdy dodamy za dużo zakwasu, chleb może wyjść kwaśny i niesmaczny. Nie można z nim przedobrzyć! Jeśli chcemy, by nasze pieczywo pięknie wyrosło, zostawmy je po prostu na dłuższą w chwilę w ciepłym miejscu. Więcej zakwasu wcale nie będzie znaczyło lepiej - nie dość, że zmieni się smak, to chleb może wyrosnąć za bardzo i stracić swój kształt.
Zakalec potrafi zepsuć każdy wypiek. W wypadku chleba, jak w każdym innym cieście, będzie to gorąca, ciężka i nieapetyczna masa. Aby uniknąć zakalca, zwróćmy uwagę na proporcje mąki do płynów (ciasto nie może być za rzadkie) i w razie czego dodajmy trochę mąki. Za mała ilość drożdży lub zakwasu również może sprawić, że efekt będzie marny.