Najczęstsze błędy podczas pieczenia domowego chleba. Podpowiadamy, jak ich uniknąć

Na co zwrócić uwagę podczas pieczenia chleba? Jest kilka błędów, przez które nasz wypiek może zupełnie się nie udać. Tych pięciu można łatwo uniknąć - sprawdźcie, co zrobić, by nie zepsuć wypieku.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Dobrze upieczony domowy chleb powinien być pachnący, miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. Taki smakuje najlepiej nawet podany z samym masełkiem. Czego unikać, żeby wyszedł idealny? Podpowiadamy, jakie błędy są najczęstsze i jak ich unikać. 

Chleb nie wyrasta

Do przygotowania chleba najczęściej dodaje się drożdże lub zakwas. To one pozwalają ciastu wyrosnąć i sprawić, że będzie ono pulchne. W wypadku drożdży trzeba uważać, by ich nie zabić. Jeśli zalejemy je ciepłą wodą, pięknie wyrosną, ale gdy dodamy gorącej, to już po drożdżach. 

Jeżeli używamy zakwasu, musimy pamiętać, by był on aktywny. Najlepiej dokarmiać go przez 4-5 dni przed wykorzystaniem do pieczeni, czyli dodawać do niego dodatkowa porcję mąki (ok. 50 g) i wody (ok. 50 ml).

Należy również pamiętać, by przed pieczeniem pozwolić ciastu wyrosnąć naturalnie w cieple. 

Chleb suchy i kruchy

Po upieczeniu chleb jest bardzo wysuszony i rozpada się podczas krojenia? Być może piekł się zbyt długo w za wysokiej temperaturze. Przyczyną może być także za duża ilość mąki. Najlepiej trzymać się przepisu i podsypać ciasto mąką dopiero, gdy wyrośnie i rzeczywiście zobaczymy, że jest ono za luźne. 

O tym, że dodaliśmy za dużo mąki może świadczyć również gruba, nieapetyczna skóra i suchy, zapadnięty środek.

Blada skórka

Zwykle marzy nam się, by skórka chleba była ładnie przyrumieniona. Ważna jest tu oczywiście temperatura pieczenia. Według niektórych przepisów powinna być ona dość niska, więc jeśli chcemy uzyskać piękną skórkę, podkręćmy grzałkę na ostatnie 15 minut pieczenia. 

Niektórzy radzą, aby w piekarniku, pod piekącym się chlebem, ustawić naczynie żaroodporne z wodą. Najprostszym sposobem, by uzyskać chrupiącą skórkę, jest posmarowanie chleba (przed upieczeniem) rozmieszanym jajkiem

Zobacz wideo Bezglutenowy chleb z ziarnami

Kwaśny chleb

Gdy dodamy za dużo zakwasu, chleb może wyjść kwaśny i niesmaczny. Nie można z nim przedobrzyć! Jeśli chcemy, by nasze pieczywo pięknie wyrosło, zostawmy je po prostu na dłuższą w chwilę w ciepłym miejscu. Więcej zakwasu wcale nie będzie znaczyło lepiej - nie dość, że zmieni się smak, to chleb może wyrosnąć za bardzo i stracić swój kształt.

Zakalec

Zakalec potrafi zepsuć każdy wypiek. W wypadku chleba, jak w każdym innym cieście, będzie to gorąca, ciężka i nieapetyczna masa. Aby uniknąć zakalca, zwróćmy uwagę na proporcje mąki do płynów (ciasto nie może być za rzadkie) i w razie czego dodajmy trochę mąki. Za mała ilość drożdży lub zakwasu również może sprawić, że efekt będzie marny. 

Więcej o: