Więcej sprawdzonych przepisów na ciasta znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.
Aby przygotować idealnie soczysty boczek, musimy wybrać ten surowy, najlepiej ze skórą. Zapobiegnie ona wyschnięciu mięsa podczas pieczenia. Jeśli lubicie pieczenie o bardzo mięsnym smaku - zdecydujcie się na boczek z żeberkami. W szpiku kostny zawartych jest bowiem wiele związków, które uwolnią się pod wpływem wysokiej temperatury i zapewnią naszemu daniu bogaty aromat. Nie bez znaczenia są także przyprawy. W podstawowej wersji można użyć jedynie czosnku, majeranku, soli i pieprzu. W naszym przepisie postanowiliśmy jednak odrobinę zaszaleć i zaproponować wersję królewską, która zapewni wyjątkowe doznania smakowe.
1. Boczek dokładnie umyć i włożyć do dużej miski. Wlać 2 łyżki oleju, dodać wszystkie przyprawy,
2. Mięso natrzeć przyprawami, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum dobę,
3. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 200 st. C. w trybie góra-dół,
4. Przełożyć boczek do brytfanny i wlać 1/3 szklanki wody. Wstawić do piekarnika i piec przez około 60-70 minut.