Lepszego boczku nie znajdziesz. Prosty trik na mięso idealne

Aromatyczny boczek to doskonały dodatek do kanapek. Dzięki dużej zawartości tłuszczu, mięso to idealnie nadaje się do pieczenia, a w domowych warunkach osiągniemy efekty godne najlepszych restauracji. Warto pamiętać o odpowiedniej mieszance przypraw, dzięki której nasz boczek nie będzie miał sobie równych.

Więcej sprawdzonych przepisów na ciasta znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.

Aby przygotować idealnie soczysty boczek, musimy wybrać ten surowy, najlepiej ze skórą. Zapobiegnie ona wyschnięciu mięsa podczas pieczenia. Jeśli lubicie pieczenie o bardzo mięsnym smaku - zdecydujcie się na boczek z żeberkami. W szpiku kostny zawartych jest bowiem wiele związków, które uwolnią się pod wpływem wysokiej temperatury i zapewnią naszemu daniu bogaty aromat. Nie bez znaczenia są także przyprawy. W podstawowej wersji można użyć jedynie czosnku, majeranku, soli i pieprzu. W naszym przepisie postanowiliśmy jednak odrobinę zaszaleć i zaproponować wersję królewską, która zapewni wyjątkowe doznania smakowe.  

Soczysty boczek. Tego będziesz potrzebować

  • kilogram surowego boczku ze skórą,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • pół łyżeczki chilli,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ziarenka jałowca,
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania

1. Boczek dokładnie umyć i włożyć do dużej miski. Wlać 2 łyżki oleju, dodać wszystkie przyprawy,

2. Mięso natrzeć przyprawami, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum dobę,

3. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 200 st. C. w trybie góra-dół,

4. Przełożyć boczek do brytfanny i wlać 1/3 szklanki wody. Wstawić do piekarnika i piec przez około 60-70 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.