Piszinger, czyli deser dla tych, którzy mają mało czasu i nie chcą włączać piekarnika

Piszinger to prosty i szybki w przygotowaniu deser. Składa się z wafli przekładanych kremem kakaowym z dodatkiem posiekanych orzechów. Jest idealną propozycją dla osób, które mają czasu lub ochoty na pieczenie, a potrzebują domowych słodkości.

Więcej przepisów na desery znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Piszinger (znany też jako pischinger, tort Pischingera czy andrut) to nic innego jak deser waflowy z masą kakaowo-orzechową. Autorem tego prostego i szybkiego do zrobienia przysmaku jest wiedeński cukiernik Oskar Pischinger, który swoje wyrobu przygotowywał w XIX wieku.

Jeżeli więc przed chwilą dostaliście telefon, że dziś wpadną do was goście, bo akurat będą w pobliżu, nie panikujcie. Już macie rozwiązanie, co podać im do popołudniowej kawy. Poniżej podrzucamy przepis. Sami się przekonajcie, jak proste jest zrobienie piszingera.

Zobacz wideo Piszinger - przepis na ciasto z morzem kakaowego kremu

Piszinger. Przepis na szybki deser

Składniki:

  • opakowanie wafli
  • 250 g masła
  • pół szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5-6 łyżek kakao

Do dekoracji:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • garść posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie dodajemy do niego cukier i mleko i podgrzewamy, dopóki cukier się nie rozpuści. Nie zapominamy o mieszaniu, aby masa się nie przypaliła. Do roztopionego masła, cukru i mleka dodajemy kakao i mieszamy. Masa powinna być gładka. Podgrzewamy do momentu, aż masa się zagotuje i stanie się trochę gęstsza. Odstawiamy ją do ostygnięcia na około 20 minut.

Po upływie tego czasu zabieramy się za smarowanie wafli. Bierzemy pierwszy z nich i smarujemy masą. Może w tym pomóc silikonowa szpatułka. Przykrywamy go kolejnym i znów smarujemy. Postępujemy tak aż do wyczerpania się składników. Następnie wafle przykrywamy deską i ustawiamy na niej obciążenie (to może być np. miska z wodą), aby wafle dobrze się skleiły.

Na koniec wafle można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami. Można też podawać bez dekoracji na wierzchu. Przed podaniem wafle należy pokroić na mniejsze kawałki.

Więcej o: