Przepis na rybę z piekarnika. Jak upiec, by nie była sucha?

Ryba z piekarnika to świetny pomysł na obiad - zarówno w dzień powszedni, jak i w weekend. Z jej upieczeniem poradzi sobie każdy, nawet jeśli dopiero zaczyna swoją kulinarną przygodę. Poza tym ryba z piekarnika zwykle szybko się robi, więc oczekiwanie na gotowe danie nie będzie się dłużyć w nieskończoność.

Więcej przepisów na pyszny obiad znajdziesz na Gazeta.pl.

Ryba z piekarnika świetnie sprawdzi się na obiad. Szczególnie jeśli masz ochotę na coś lżejszego lub znudziły ci się mocno mięsne potrawy. Mamy dwie propozycje na pieczoną rybę, która z pewnością zasmakuje wszystkim - w jednym z przepisów wykorzystaliśmy łososia, w drugim pstrąga. Sami zdecydujcie, która z tych ryb jest bliższa waszemu sercu.

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Przepis na rybę z piekarnika. Łosoś pieczony

Składniki:

  • 2 filety (lub więcej, jeśli obiad ma być dla większej liczby osób)
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny
  • koperek
  • plasterki cytryny (na każdy filet)

Sposób przygotowania:

Łososia płuczemy pod bieżącą wodą. Można zdjąć skórę, ale nie trzeba. Filety osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy solą i pieprzem. Kawałki ryby układamy na folii aluminiowej. Posypujemy posiekanym koperkiem, układamy na wierzchu po plasterku cytryny. Zawijamy folię. Filety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut. Można podawać z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

Przepis na rybę z piekarnika. Pstrąg pieczony

Składniki:

  • jeden wypatroszony pstrąg*
  • pół cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekany koperek
  • gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • masło

*Liczbę składników należy odpowiednio zwiększyć, jeśli obiad jest dla większej liczby osób.

Sposób przygotowania:

Pstrąga myjemy i osuszamy. Posypujemy go solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na rybie cieniutko pokrojony czosnek, posypujemy ją ziołami i kładziemy kawałek masła. Przenosimy na folię aluminiową i zawijamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C i pieczemy rybę przez około 20 minut.

Ryba z piekarnika. Co zrobić, żeby nie była sucha?

Wiele osób, które przymierzają się do pieczenia ryby, z pewnością obawia się, że danie może wyjść suche. Rzeczywiście, czasem się to zdarza, ale są sposoby, żeby tego uniknąć.

Jednym z nich jest właśnie użycie folii aluminiowej. Ważne, aby owijać rybę błyszczącą stroną folii. Ryba może się wysuszyć również wtedy, jeśli jest pieczona w zbyt wysokiej temperaturze lub zbyt długo. Przyjmuje się, że na każde 100 g potrzeba około 8-10 minut pieczenia, ale w folii ryba potrzebuje nieco więcej czasu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA