Więcej przepisów na pyszny obiad znajdziesz na Gazeta.pl.
Ryba z piekarnika świetnie sprawdzi się na obiad. Szczególnie jeśli masz ochotę na coś lżejszego lub znudziły ci się mocno mięsne potrawy. Mamy dwie propozycje na pieczoną rybę, która z pewnością zasmakuje wszystkim - w jednym z przepisów wykorzystaliśmy łososia, w drugim pstrąga. Sami zdecydujcie, która z tych ryb jest bliższa waszemu sercu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Łososia płuczemy pod bieżącą wodą. Można zdjąć skórę, ale nie trzeba. Filety osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy solą i pieprzem. Kawałki ryby układamy na folii aluminiowej. Posypujemy posiekanym koperkiem, układamy na wierzchu po plasterku cytryny. Zawijamy folię. Filety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut. Można podawać z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.
Przepis na rybę z piekarnika. Pstrąg pieczony
Składniki:
*Liczbę składników należy odpowiednio zwiększyć, jeśli obiad jest dla większej liczby osób.
Sposób przygotowania:
Pstrąga myjemy i osuszamy. Posypujemy go solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na rybie cieniutko pokrojony czosnek, posypujemy ją ziołami i kładziemy kawałek masła. Przenosimy na folię aluminiową i zawijamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C i pieczemy rybę przez około 20 minut.
Wiele osób, które przymierzają się do pieczenia ryby, z pewnością obawia się, że danie może wyjść suche. Rzeczywiście, czasem się to zdarza, ale są sposoby, żeby tego uniknąć.
Jednym z nich jest właśnie użycie folii aluminiowej. Ważne, aby owijać rybę błyszczącą stroną folii. Ryba może się wysuszyć również wtedy, jeśli jest pieczona w zbyt wysokiej temperaturze lub zbyt długo. Przyjmuje się, że na każde 100 g potrzeba około 8-10 minut pieczenia, ale w folii ryba potrzebuje nieco więcej czasu.