Więcej przepisów na domowe słodycze znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Rurki z kremem to przyjemne wspomnienie dzieciństwa, kiedy przy okazji wyjazdów czy wycieczek, rodzicie lub opiekunowie kupowali nam przepyszne chrupiące rurki wypełnione bitą śmietaną, lub aksamitnym kremem. Dziś mamy dla was przepis na domowe rurki z kremem, które bez problemu zrobi każdy, nawet niedoświadczony amator słodyczy. Zaczynamy!
Domowe rurki z kremem - przepis:
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej tortowej
- 250 g śmietany 18 proc
- 250 g zimnego masła
- szczypta soli
Krem mascarpone:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Rurki z kremem - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania ciasta półkruchego. Na stolnicę wysyp przesianą mąkę, wlej śmietanę i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Całość zacznij siekać nożem, aż składniki się względnie połączą, następnie energicznie zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto ponownie połóż na stolnicy oprószonej mąką i rozwałkuj je. Ciasto musi być rozwałkowane bardzo cienko.
- Rozwałkowane ciasto potnij na długie paski szerokości 1,5-2 cm i nawijaj je na foremkę do rurek posmarowaną masłem. Paski z ciasta możesz obsypać drobnym cukrem. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i piecz rurki przez 15 minut w 200 stopniach.
- Kiedy rurki się pieką, przygotuj krem. Do miski wlej śmietankę, dołóż serek mascarpone oraz cukier puder. Całość zmiksuj na gładką puszystą masę. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim upieczone rurki.
Domowy i prosty przepis na rurki z kremem to hit na każdą okazję. Przygotuj je do sobotniej lub niedzielnej kawy, zobaczysz, jak szybko znikną. Smacznego!