Czym zastąpić kostkę rosołową? Wywar bez niej będzie lepszy i zdrowszy

Co dodać do rosołu zamiast kostki rosołowej, gdy nie mamy czasu gotować wywaru z warzyw? Z pomocą przychodzi domowa kostka bulionowa. Sprawdź, jak zrobić ją samodzielnie oraz jak wzmocnić smak rosołu w awaryjnej sytuacji.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Coraz częściej mówi się, że dodawanie kostki rosołowej do zupy to nie jest najlepszy pomysł. Zawarte w niej sztuczne wzmacniacze smaku i olej palmowy nie służą naszemu zdrowiu. Najlepszym pomysłem jest przygotowanie domowej kostki bulionowej samodzielnie. Mamy dla was prosty przepis oraz kilka porad.

Domowa kostka bulionowa - przepis

Składniki:

  • 2 duże marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por (biała część),
  • 1 mały seler lub 1/2 większego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • 1/2 łyżeczka kurkumy,
  • 1/4 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 łyżki masła,
  • woda.

Jak zrobić domową kostkę bulionową?

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i podlewamy wodą, dodajemy także masło, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Następnie doprawiamy natką pietruszki, lubczykiem, cząbrem, kurkumą oraz słodką papryką. Wsypujemy także sól.

Wszystko dusimy razem przez 20 minut na patelni, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie większość wody powinna odparować. 

Wyjmujemy ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe. Duszone warzywa wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy na jednolitą masę. 

Przygotowujemy nieduże, czyste i wyparzone słoiczki. Nakładamy do nich gorącą pastę i mocno zakręcamy. Jeśli zakrętki będą wypukłe, wekujemy słoiki w gorącej wodzie. Do przygotowania zupy używamy ok. 2-3 łyżek "kostki" rosołowej.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Masę warzywną można także zamrozić w foremkach do kostek lodu. Warzywa studzimy i rozkładamy do foremek. Te wrzucamy do zamrażalnika. Do przygotowania zupy używamy 2-3 kostek, w zależności od intensywności smaku.

Jak wzmocnić smak rosołu?

Jeśli zrobiliście rosół na warzywach i mięsie i nie ma wyrazistego smaku, możecie wzmocnić go przyprawami i innymi dodatkami, a nie sięgać po kupioną kostkę. Co wzmocni smak rosołu?

  • 1-2 łyżeczki octu, które rozpuszczą kolagen w mięsie, 
  • 1/2 jabłka nada zupie słodszy smak,
  • łyżeczka lubczyku lub cząbru (może być suszony, ale w sezonie warto użyć świeżego) sprawi, że zupa będzie bardziej intensywna,
  • opalona cebula nie tylko sprawi, że rosół wyjdzie klarowny, lecz także będzie smaczniejszy,
  • suszony grzybek nada rosołowi więcej smaku umami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.