Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Coraz częściej mówi się, że dodawanie kostki rosołowej do zupy to nie jest najlepszy pomysł. Zawarte w niej sztuczne wzmacniacze smaku i olej palmowy nie służą naszemu zdrowiu. Najlepszym pomysłem jest przygotowanie domowej kostki bulionowej samodzielnie. Mamy dla was prosty przepis oraz kilka porad.
Składniki:
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i podlewamy wodą, dodajemy także masło, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Następnie doprawiamy natką pietruszki, lubczykiem, cząbrem, kurkumą oraz słodką papryką. Wsypujemy także sól.
Wszystko dusimy razem przez 20 minut na patelni, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie większość wody powinna odparować.
Wyjmujemy ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe. Duszone warzywa wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy na jednolitą masę.
Przygotowujemy nieduże, czyste i wyparzone słoiczki. Nakładamy do nich gorącą pastę i mocno zakręcamy. Jeśli zakrętki będą wypukłe, wekujemy słoiki w gorącej wodzie. Do przygotowania zupy używamy ok. 2-3 łyżek "kostki" rosołowej.
Masę warzywną można także zamrozić w foremkach do kostek lodu. Warzywa studzimy i rozkładamy do foremek. Te wrzucamy do zamrażalnika. Do przygotowania zupy używamy 2-3 kostek, w zależności od intensywności smaku.
Jeśli zrobiliście rosół na warzywach i mięsie i nie ma wyrazistego smaku, możecie wzmocnić go przyprawami i innymi dodatkami, a nie sięgać po kupioną kostkę. Co wzmocni smak rosołu?