Więcej sprawdzonych przepisów na zupy znajdziesz na Gazeta.pl.
W zupie minestrone można znaleźć praktycznie wszystko. Włosi lubią eksperymentować w kuchni, dlatego nie boją się wzbogacać tego dania fasolą, ziemniakami, makaronem, cebulą czy czosnkiem. Jeśli zdecydujecie się na bogatą wersję minestrone - z pewnością będzie to jedna z najbardziej pożywnych zup, jakie jedliście w życiu.
1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz. Marchewkę i cukinię pokrój w plasterki, pomidory w większe kawałki, cebulę i ziemniaki w kostkę. Fasolkę szparagową przecinaj w połowie na mniejsze kawałki. Przeciśnij też przez praskę czosnek,
2. Fasolę odcedź i przelej wodą,
3. Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę lub olej. Usmaż na złoto cebulę i czosnek. Następnie dodaj marchewkę, pomidory i cukinię i smaż razem przez 3 minuty,
4. Do warzyw dodaj wszystkie przyprawy,
5. Dodaj pokrojone ziemniaki i fasolkę szparagową, a następnie zalej bulionem,
6. Gotuj przez około 15 minut, a następnie dodaj makaron (tyle, ile potrzebujesz), świeżą bazylię, parmezan i fasolę,
7. Serwuj zupę posypaną natką pietruszki.