Zupa minestrone. Włoska królowa pożywności

Minestrone to pochodzące z Włoch danie, pełne wyśmienitych warzyw. Jego sercem jest zazwyczaj cukinia i marchewka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby znalazły się w nim twoje ulubione dodatki. Nazwa minestrone pochodzi od włoskiego słowa "minestra", oznaczającego po prostu zupę.

Więcej sprawdzonych przepisów na zupy znajdziesz na Gazeta.pl.

W zupie minestrone można znaleźć praktycznie wszystko. Włosi lubią eksperymentować w kuchni, dlatego nie boją się wzbogacać tego dania fasolą, ziemniakami, makaronem, cebulą czy czosnkiem. Jeśli zdecydujecie się na bogatą wersję minestrone - z pewnością będzie to jedna z najbardziej pożywnych zup, jakie jedliście w życiu. 

Zupa minestrone. Składniki

  • 100 g fasolki szparagowej,
  • 1 cebula,
  • 3 pomidory,
  • 2 marchewki,
  • 200 g cukinii,
  • puszka białej lub czerwonej fasoli,
  • 1,5 litra warzywnego bulionu,
  • oliwa lub olej,
  • 2 ziemniaki,
  • świeża bazylia,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • opcjonalnie: makaron,
  • natka pietruszki do posypania. 

Minestrone. Sposób przygotowania

1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz. Marchewkę i cukinię pokrój w plasterki, pomidory w większe kawałki, cebulę i ziemniaki w kostkę. Fasolkę szparagową przecinaj w połowie na mniejsze kawałki. Przeciśnij też przez praskę czosnek,

2. Fasolę odcedź i przelej wodą,

3. Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę lub olej. Usmaż na złoto cebulę i czosnek. Następnie dodaj marchewkę, pomidory i cukinię i smaż razem przez 3 minuty,

4. Do warzyw dodaj wszystkie przyprawy,

5. Dodaj pokrojone ziemniaki i fasolkę szparagową, a następnie zalej bulionem,

6. Gotuj przez około 15 minut, a następnie dodaj makaron (tyle, ile potrzebujesz), świeżą bazylię, parmezan i fasolę,

7. Serwuj zupę posypaną natką pietruszki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.