Spaghetti carbonara, czyli najlepszy makaron w 15 minut. Będzie idealny bez śmietany
Spaghetti carbonara, czyli najlepszy makaron w 15 minut. Wyjdzie idealny tylko nie dodawaj śmietany
REKLAMA
aszu
Spaghetti carbonara to bez dwóch zdań jeden z najlepszych włoskich makaronów. Bardzo prosta w przygotowaniu, kremowa i sycąca potrawa to idealny pomysł na obiad czy romantyczną kolację. Jak przygotować spaghetti carbonara, by było idealne? W pierwszej kolejności zrezygnuj ze śmietany.
Spaghetti carbonara to prawdziwa uczta. Bardzo szybki i prosty przepis sprawdzi się zarówno na romantyczną kolację jak również podczas spotkania w gronie przyjaciół. Jak zrobić idealny włoski makaron? Przepis na carbonarę jest bardzo prosty, potrzebujesz tylko kilku składników i uczta we włoskim stylu gotowa.
Spaghetti alla carbonara - przepis:
Składniki:
ok. 150 g makaronu spaghetti
100 g wędzonego boczku
3 jajka
3 ząbki czosnku
40 g twardego sera (parmezanu lub pecorino)
sól, pieprz
natka pietruszki
Spaghetti carbonara - sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Po ugotowaniu odlej pół szklanki wody, w której gotował się makaron. Boczek pokrój w kostkę, jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
Na patelnię przełóż boczek i chwilę go podsmażaj, aż ładnie się zarumieni. Następnie dodaj czosnek, chwilę podsmażaj, po czym zmniejsz ogień i na patelnię przełóż makaron.
W miseczce roztrzep żółtka. Do patelni z makaronem dolej wodę spod makaronu i dodaj roztrzepane żółtka. Dokładnie zamieszaj i zdejmij patelnię z palnika, by żółtka się nie ścięły, tylko utworzyły aksamitny, kremowy sos.