Więcej przepisów na pyszne makarony znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Spaghetti carbonara to prawdziwa uczta. Bardzo szybki i prosty przepis sprawdzi się zarówno na romantyczną kolację jak również podczas spotkania w gronie przyjaciół. Jak zrobić idealny włoski makaron? Przepis na carbonarę jest bardzo prosty, potrzebujesz tylko kilku składników i uczta we włoskim stylu gotowa.
Jak zrobić naleśniki? Tym razem się uda! Podpowiadamy superprosty przepis
Spaghetti alla carbonara - przepis:
Składniki:
- ok. 150 g makaronu spaghetti
- 100 g wędzonego boczku
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 40 g twardego sera (parmezanu lub pecorino)
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Spaghetti carbonara - sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Po ugotowaniu odlej pół szklanki wody, w której gotował się makaron. Boczek pokrój w kostkę, jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
- Na patelnię przełóż boczek i chwilę go podsmażaj, aż ładnie się zarumieni. Następnie dodaj czosnek, chwilę podsmażaj, po czym zmniejsz ogień i na patelnię przełóż makaron.
- W miseczce roztrzep żółtka. Do patelni z makaronem dolej wodę spod makaronu i dodaj roztrzepane żółtka. Dokładnie zamieszaj i zdejmij patelnię z palnika, by żółtka się nie ścięły, tylko utworzyły aksamitny, kremowy sos.
- Makaron obficie posyp startym serem, dopraw pieprzem i udekoruj posiekaną natką.
Czym zastąpić kostkę rosołową? Wywar bez niej będzie lepszy i zdrowszy
Tak przygotowany makaron to prawdziwy przysmak. Podawaj z kieliszkiem dobrego wina i ciesz się prawdziwie włoskim smakiem. Smacznego!