Spaghetti carbonara, czyli najlepszy makaron w 15 minut. Wyjdzie idealny tylko nie dodawaj śmietany

Spaghetti carbonara to bez dwóch zdań jeden z najlepszych włoskich makaronów. Bardzo prosta w przygotowaniu, kremowa i sycąca potrawa to idealny pomysł na obiad czy romantyczną kolację. Jak przygotować spaghetti carbonara, by było idealne? W pierwszej kolejności zrezygnuj ze śmietany.

Więcej przepisów na pyszne makarony znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Spaghetti carbonara to prawdziwa uczta. Bardzo szybki i prosty przepis sprawdzi się zarówno na romantyczną kolację jak również podczas spotkania w gronie przyjaciół. Jak zrobić idealny włoski makaron? Przepis na carbonarę jest bardzo prosty, potrzebujesz tylko kilku składników i uczta we włoskim stylu gotowa.

Spaghetti alla carbonara - przepis:

Składniki:

  • ok. 150 g makaronu spaghetti
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g twardego sera (parmezanu lub pecorino)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Spaghetti carbonara - sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Po ugotowaniu odlej pół szklanki wody, w której gotował się makaron. Boczek pokrój w kostkę, jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
  2. Na patelnię przełóż boczek i chwilę go podsmażaj, aż ładnie się zarumieni. Następnie dodaj czosnek, chwilę podsmażaj, po czym zmniejsz ogień i na patelnię przełóż makaron.
  3. W miseczce roztrzep żółtka. Do patelni z makaronem dolej wodę spod makaronu i dodaj roztrzepane żółtka. Dokładnie zamieszaj i zdejmij patelnię z palnika, by żółtka się nie ścięły, tylko utworzyły aksamitny, kremowy sos.
  4. Makaron obficie posyp startym serem, dopraw pieprzem i udekoruj posiekaną natką.

Tak przygotowany makaron to prawdziwy przysmak. Podawaj z kieliszkiem dobrego wina i ciesz się prawdziwie włoskim smakiem. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.