Guacamole. Pasta z avocado będzie miała głębszy smak, jeśli dodasz ten składnik
Link został skopiowany
Guacamole - przepis. Pyszna pasta z avocado będzie miała głębszy smak, jeśli dodasz ten składnik
REKLAMA
aszu
Guacamole to smak Meksyku. Pyszna pasta z avocado ma swoich fanów na całym świecie, genialnie smakuje na tostach lub jako dip do słonych przekąsek. Jak samodzielnie zrobić guacamole? Przepis jest banalny, a ten dodatek pogłębi smak pasty. O jakim dodatku mowa? Łyżeczka sosu sriracha to strzał w 10.
Slawomir Fajer /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z różnych stron świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Pasta z avocado z dodatkiem soli, czosnku soku z limonki to pyszny dodatek do pieczywa lub słonych przekąsek. Dla wielu osób avocado jest w smaku "nudne", jednak odpowiednio przyprawione zyskuje niebywały wymiar. Jak zatem zrobić guacamole, by było aromatyczne i wyraziste? Jeśli masz sos sriracha, twoja pasta z avocado będzie idealna.
Gauacamole - przepis:
Składniki:
2 avocado (musi być dojrzałe)
1 większy ząbek czosnku
2 łyżki soku z limonki
łyżeczka świeżej posiekanej kolendry
łyżeczka ostrego sosu sriracha
opcjonalnie 1 pomidor
sól i pieprz do smaku
Guacamole - sposób przygotowania:
Avocado ostrożnie przekrój na pół i wyjmij pestkę. Miąższ przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
Czosnek przeciśnij przez praskę, jeśli używasz pomidora, pokrój go w małą kostkę.
Pokrojone dodatki przełóż do miski z avocado, dodaj sok z limonki, łyżeczkę sosu sriracha, posiekaną kolendrę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę, by smaki się połączyły.
Kilka chwil roboty i pyszne guacamole gotowe. Zrób je dziś i wyrusz w podróż do smaków Meksyku.