Więcej przepisów z różnych stron świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pasta z avocado z dodatkiem soli, czosnku soku z limonki to pyszny dodatek do pieczywa lub słonych przekąsek. Dla wielu osób avocado jest w smaku "nudne", jednak odpowiednio przyprawione zyskuje niebywały wymiar. Jak zatem zrobić guacamole, by było aromatyczne i wyraziste? Jeśli masz sos sriracha, twoja pasta z avocado będzie idealna.
Gauacamole - przepis:
Składniki:
- 2 avocado (musi być dojrzałe)
- 1 większy ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- łyżeczka świeżej posiekanej kolendry
- łyżeczka ostrego sosu sriracha
- opcjonalnie 1 pomidor
- sól i pieprz do smaku
Guacamole - sposób przygotowania:
- Avocado ostrożnie przekrój na pół i wyjmij pestkę. Miąższ przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, jeśli używasz pomidora, pokrój go w małą kostkę.
- Pokrojone dodatki przełóż do miski z avocado, dodaj sok z limonki, łyżeczkę sosu sriracha, posiekaną kolendrę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę, by smaki się połączyły.
Kilka chwil roboty i pyszne guacamole gotowe. Zrób je dziś i wyrusz w podróż do smaków Meksyku.