Guacamole - przepis. Pyszna pasta z avocado będzie miała głębszy smak, jeśli dodasz ten składnik

Guacamole to smak Meksyku. Pyszna pasta z avocado ma swoich fanów na całym świecie, genialnie smakuje na tostach lub jako dip do słonych przekąsek. Jak samodzielnie zrobić guacamole? Przepis jest banalny, a ten dodatek pogłębi smak pasty. O jakim dodatku mowa? Łyżeczka sosu sriracha to strzał w 10.

Więcej przepisów z różnych stron świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pasta z avocado z dodatkiem soli, czosnku  soku z limonki to pyszny dodatek do pieczywa lub słonych przekąsek. Dla wielu osób avocado jest w smaku "nudne", jednak odpowiednio przyprawione zyskuje niebywały wymiar. Jak zatem zrobić guacamole, by było aromatyczne i wyraziste? Jeśli masz sos sriracha, twoja pasta z avocado będzie idealna.

Gauacamole - przepis:

Składniki:

  • 2 avocado (musi być dojrzałe)
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • łyżeczka świeżej posiekanej kolendry
  • łyżeczka ostrego sosu sriracha
  • opcjonalnie 1 pomidor
  • sól i pieprz do smaku

Guacamole - sposób przygotowania:

  1. Avocado ostrożnie przekrój na pół i wyjmij pestkę. Miąższ przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, jeśli używasz pomidora, pokrój go w małą kostkę.
  3. Pokrojone dodatki przełóż do miski z avocado, dodaj sok z limonki, łyżeczkę sosu sriracha, posiekaną kolendrę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę, by smaki się połączyły.

Kilka chwil roboty i pyszne guacamole gotowe. Zrób je dziś i wyrusz w podróż do smaków Meksyku.

Zobacz wideo
Więcej o: