Kartoflanka - tradycyjny przepis babci. Składniki na pewno masz w swojej kuchni

Kartoflanka to tak zwana zupa "z niczego", składa się bowiem z podstawowych i łatwo dostępnych składników. Tę tradycyjną zupę często gotowały nasze babcie i trzeba przyznać, że babcina kartoflanka nie ma sobie równych. Jak przygotować idealną zupę z ziemniaków? Odrobina boczku świetnie się sprawdzi.

Więcej tradycyjnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kartoflanka to bardzo smaczna i wyjątkowo prosta zupa, którą zrobisz z kilku podstawowych składników. I chociaż przepis na kartoflankę różni się nieco w poszczególnych regionach Polski, ziemniaki i zasmażka są nieodłącznymi składnikami tej pysznej zupy. Jak zrobić kartoflankę, by smakowała jak u babci? Podsmaż boczek i wzbogać smak swojej zupy. 

Pyszna pasta z avocado - guacamoleGuacamole. Pasta z avocado będzie miała głębszy smak, jeśli dodasz ten składnik

Kartoflanka - przepis:

Składniki:

  • 10 - 12 ziemniaków
  • włoszczyzna - 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, pół selera, por, 2 cebule
  • 100 g wędzonego boczku
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta majeranku
  • masło
  • mąka

Kartoflanka - sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania warzyw. Następnie ziemniaki i włoszczyznę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, a boczek pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj garnek. Przełóż do niego pokrojony boczek i delikatnie go podsmaż. Kiedy boczek się zrumieni, a tłuszcz wytopi, dodaj posiekaną cebulę i włoszczyznę. Dodaj odrobinę masła i całość podsmażaj 5 minut na średnim ogniu.
  3. Kiedy zawartość garnka się już podsmaży, dodaj pokrojone ziemniaki i zalej całość wodą. Dodaj kilka listków laurowych, kilka kulek ziela i gotuj na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Teraz przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj pół łyżeczki majeranku i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj łyżkę mąki i rozprowadź ją na patelni, energicznie mieszając. Powstałą zasmażkę dodaj do garnka z zupą i dokładnie zamieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

SchabowyCiągle przypalasz schabowe? Pamiętaj o tych zasadach, a będą idealne

Taka kartoflanka to istota prostej, babcinej kuchni. Zrób ją dziś na obiad i ciesz się wspaniałym, tradycyjnym smakiem.

Wskazówka: Z tak przygotowanej zupy możesz wyczarować jeszcze jedno danie - zupę krem z ziemniaków. Wystarczy po prostu ją zblendować i dodaj nieco curry - świetnie smakuje z grzankami.

Zobacz wideo
Więcej o: