Walentynkowe ciasteczka w kształcie serca - przepis, który warto znać
Walentynkowe ciasteczka w kształcie serca to kwintesencja święta zakochanych. Symbolizują miłość, przyjaźń, pamięć, a przy tym są niezwykle apetyczne. Kolejną zaletą ciasteczek jest to, że wykonuje się je szybko. Dlatego też jest to doskonała alternatywa dla zabieganych osób. Oto i sposób wykonania:
Składniki:
- około 1,5 szklanki mąki pszennej
- około 150 gramów prawdziwego masła
- 3 żółtka z jajek
- około 2-3 łyżek cukru pudru
- około 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- różana marmolada
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy. Dalej bierzemy stolnicę i łączymy ją z masłem i żółtkami.
- Następnie dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia.
- Zagniatamy dokładnie ciasto.
- W dalszym etapie - ciasto należy rozwałkować. Foremką wykrawamy serduszka.
- Połowę ciastek układamy na blasze. W drugiej robimy na środku mniejszą foremką - serduszko.
- Wszystkie ciasteczka pieczemy przez około 10-15 minut. W zależności od działania piekarnika.
- "Otwarte ciasteczka" posypujemy cukrem pudrem, natomiast te w całej formie - smarujemy marmoladą. Następnie sklejamy obie części.
- Ciasteczka są gotowe.
Ciasteczka na walentynki. Zdjęcie ilustracyjne GreenArt/shutterstock
Walentynkowe ciasteczka: przepisy, które warto jest znać
Przepisy na walentynkowe ciasteczka są bardzo różnorodne. Oto kolejna z propozycji, którymi chcemy się z Wami podzielić:
Składniki:
- około 0,5 kg mąki
- około 80 gramów cukru pudru
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki dowolnego aromatu
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik. Następnie przesiewamy mąkę. Łączymy ją z masłem, cukrem pudrem. Dokładamy proszek do pieczenia.
- Dalej wszystko ze sobą łączymy i zagniatamy w spójną masę. Później wkładamy ciasto do lodówki. Na około 20-30 minut.
- Potem wałkujemy je i wycinamy foremkami ciasteczka. Ciasteczka wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Po ostygnięciu możemy posypać je cukrem pudrem.
Walentynkowe ciasteczka kruche z budyniem
Walentynkowe ciasteczka kruche na bazie budyniu to prawdziwy hit! Ich nieziemski smak pokochają nawet najbardziej wymagający smakosze. Takich ciastek nie powstydzimy się nawet podczas romantycznej kolacji! Oto sposób ich przyrządzenia:
Składniki:
- 250 gramów mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
- połowa masła
- 1 jajko
- ulubione przyprawy: może być np. kardamon, cynamon
Wykonanie:
- Przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej budyń oraz cukier puder.
- Całość ze sobą mieszamy.
- Masło siekamy nożem. Następnie łączymy z suchymi produktami.
- Wbijamy jajko i tworzymy kulkę z ciasta. Następnie wałkujemy i wykonujemy małe kulki. Dalej, należy je spłaszczyć.
- Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 170 stopni Celsjusza.
Zobacz wideo
Przez żołądek do serca - śliwka z niespodzianką w czekoladzie
Walentynkowe ciasteczka z ciasta francuskiego - prosty przepis na francuskie smakołyki
Walentynkowe ciasteczka z ciasta francuskiego to przepis, który koniecznie musi znaleźć się w naszym menu. Receptura jest błyskawiczna i dziecinnie prosta!
Składniki:
- 1 kawałek ciasta francuskiego
- połowa słoiczka ulubionej konfitury
- 1 jajo
- 1-2 łyżki mleka
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Gotowe ciasto francuskie należy rozwinąć.
- Dalej przystępujemy do wykrawania serduszek. Na połowie ciasteczek, wycinamy mniejsze serduszka. Całe ciasteczka smarujemy jajkiem, które wcześniej łączymy z mlekiem. Przyklejamy do nich pozostałe ciasteczka. Dogniatamy widelcem. Wszystko smarujemy masą jajeczną. Pieczemy je w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
- Kiedy ciasteczka będą gotowe i ostygną, wypełniamy je ulubioną konfiturą - ponownie zapiekamy i posypujemy cukrem pudrem.
Ciasteczka walentynkowe. Zdjęcie ilustracyjne Agnes Kantaruk / shutterstock
Nasze pomysły na romantyczne ciasteczka zawsze dobrze smakują. Takie słodkości to idealny sposób na to, aby pokazać ukochanej osobie, że jest dla nas ważna. Jak zwykło się mówić: "Przez żołądek do serca" sprawdza się w tym przypadku najlepiej.
Zobacz też: Deser w kształcie serca: jak go przygotować?