Walentynkowe ciasteczka - poznaj wyjątkowe przepisy na święto zakochanych

Walentynkowe ciasteczka to doskonały dodatek do święta zakochanych. Ciasteczka mogą być także smacznym prezentem dla ukochanej osoby. Poznaj pomysły na romantyczne ciasteczka - proste, apetyczne i szybkie.

Walentynkowe ciasteczka w kształcie serca - przepis, który warto znać

Walentynkowe ciasteczka w kształcie serca to kwintesencja święta zakochanych. Symbolizują miłość, przyjaźń, pamięć, a przy tym są niezwykle apetyczne. Kolejną zaletą ciasteczek jest to, że wykonuje się je szybko. Dlatego też jest to doskonała alternatywa dla zabieganych osób. Oto i sposób wykonania:

Składniki:

  • około 1,5 szklanki mąki pszennej
  • około 150 gramów prawdziwego masła
  • 3 żółtka z jajek
  • około 2-3 łyżek cukru pudru
  • około 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • różana marmolada

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy. Dalej bierzemy stolnicę i łączymy ją z masłem i żółtkami.
  2. Następnie dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia.
  3. Zagniatamy dokładnie ciasto.
  4. W dalszym etapie - ciasto należy rozwałkować. Foremką wykrawamy serduszka.
  5. Połowę ciastek układamy na blasze. W drugiej robimy na środku mniejszą foremką - serduszko.
  6. Wszystkie ciasteczka pieczemy przez około 10-15 minut. W zależności od działania piekarnika.
  7. "Otwarte ciasteczka" posypujemy cukrem pudrem, natomiast te w całej formie - smarujemy marmoladą. Następnie sklejamy obie części.
  8. Ciasteczka są gotowe.

Ciasteczka na walentynki. Zdjęcie ilustracyjneCiasteczka na walentynki. Zdjęcie ilustracyjne GreenArt/shutterstock

Walentynkowe ciasto czekoladowe - poznaj wyjątkowe przepisy na deser dla dwojga. Zdjęcie ilustracyjneWalentynkowe ciasto czekoladowe - poznaj wyjątkowe przepisy na deser dla dwojga

Walentynkowe ciasteczka: przepisy, które warto jest znać

Przepisy na walentynkowe ciasteczka są bardzo różnorodne. Oto kolejna z propozycji, którymi chcemy się z Wami podzielić:

Składniki:

  • około 0,5 kg mąki
  • około 80 gramów cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki dowolnego aromatu

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik. Następnie przesiewamy mąkę. Łączymy ją z masłem, cukrem pudrem. Dokładamy proszek do pieczenia.
  2. Dalej wszystko ze sobą łączymy i zagniatamy w spójną masę. Później wkładamy ciasto do lodówki. Na około 20-30 minut.
  3. Potem wałkujemy je i wycinamy foremkami ciasteczka. Ciasteczka wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Po ostygnięciu możemy posypać je cukrem pudrem.

Walentynkowe ciasteczka kruche z budyniem

Walentynkowe ciasteczka kruche na bazie budyniu to prawdziwy hit! Ich nieziemski smak pokochają nawet najbardziej wymagający smakosze. Takich ciastek nie powstydzimy się nawet podczas romantycznej kolacji! Oto sposób ich przyrządzenia:

Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • połowa masła
  • 1 jajko
  • ulubione przyprawy: może być np. kardamon, cynamon

Wykonanie:

  1. Przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej budyń oraz cukier puder.
  2. Całość ze sobą mieszamy.
  3. Masło siekamy nożem. Następnie łączymy z suchymi produktami.
  4. Wbijamy jajko i tworzymy kulkę z ciasta. Następnie wałkujemy i wykonujemy małe kulki. Dalej, należy je spłaszczyć.
  5. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 170 stopni Celsjusza.
Zobacz wideo Przez żołądek do serca - śliwka z niespodzianką w czekoladzie

Serce na walentynki. Dania w kształcie serca. Zdjęcie ilustracyjneSerce na Walentynki: jakie dania możemy podać w formie serca?

Walentynkowe ciasteczka z ciasta francuskiego - prosty przepis na francuskie smakołyki

Walentynkowe ciasteczka z ciasta francuskiego to przepis, który koniecznie musi znaleźć się w naszym menu. Receptura jest błyskawiczna i dziecinnie prosta!

Składniki:

  • 1 kawałek ciasta francuskiego
  • połowa słoiczka ulubionej konfitury
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Gotowe ciasto francuskie należy rozwinąć.
  2. Dalej przystępujemy do wykrawania serduszek. Na połowie ciasteczek, wycinamy mniejsze serduszka. Całe ciasteczka smarujemy jajkiem, które wcześniej łączymy z mlekiem. Przyklejamy do nich pozostałe ciasteczka. Dogniatamy widelcem. Wszystko smarujemy masą jajeczną. Pieczemy je w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
  3. Kiedy ciasteczka będą gotowe i ostygną, wypełniamy je ulubioną konfiturą - ponownie zapiekamy i posypujemy cukrem pudrem.

Ciasteczka walentynkowe. Zdjęcie ilustracyjneCiasteczka walentynkowe. Zdjęcie ilustracyjne Agnes Kantaruk / shutterstock

Nasze pomysły na romantyczne ciasteczka zawsze dobrze smakują. Takie słodkości to idealny sposób na to, aby pokazać ukochanej osobie, że jest dla nas ważna. Jak zwykło się mówić: "Przez żołądek do serca" sprawdza się w tym przypadku najlepiej.

Zobacz też: Deser w kształcie serca: jak go przygotować?

Więcej o: