Przepis na gofry czy przepis na "niebo w gębie"? Dodaj do ciasta ten składnik i zobacz, jak pyszne mogą być

Jeśli myślimy o idealnym podwieczorku, to od razu przychodzą nam na myśl pyszne, puchate gofry, bo czy może być coś pyszniejszego od słodkiego wafla z bitą śmietaną i owocową polewą? Otóż tak. Nasz przepis na gofry budyniowe to coś, co koniecznie trzeba wypróbować. Jak zrobić najpyszniejsze gofry budyniowe?

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie główne Gazeta.pl

Gofry budyniowe to szczególny przepis na uwielbiane wafle, który sprawdzi się na słodkie śniadanie czy podwieczorek przy kubku gorącego kakao. Przepis na gofry budyniowe jest bardzo prosty i z łatwością poradzi sobie z nim każdy kuchenny laik. Od czego zacząć? Od pozytywnego nastawienia, bo gofry nie wychodzą, gdy jesteśmy źli albo smutni. 

Gofry - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 650)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 większe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 5 łyżek oleju

Gofry budyniowe - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę. Wsyp do niej suche składniki i wymieszaj. Następnie dodaj mleko, olej i wbij jajko. Całość zmiksuj na gładką masę i odłóż na 20 minut, by ciasto na gofry odpoczęło.
  2. Rozgrzaną gofrownicę delikatnie posmaruj olejem i wykładaj na nią porcje ciasta. Piecz, aż gofry nabiorą złocistego koloru.
  3. Upieczone gofry podawaj z ulubionymi dodatkami - szczególnie polecam cukier puder, świeże owoce lub polewę owocową albo czekoladową.

Kilka chwil i najlepsze gofry gotowe. Przygotuj je dziś na podwieczorek i zrób przyjemność swoim bliskim. Smacznego i do zobaczenia w kolejnych słodkich przepisach.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.