Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Jeden składnik sprawi, że będzie niezwykle kremowa

Pełna aromatycznych przypraw zupa na bazie soczewicy to doskonały pomysł na sycący, niedrogi obiad. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a dodatek mleka kokosowego zapewni daniu kremowość i niepowtarzalny smak.

Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zupy na bazie roślin strączkowych to bogactwo białka. Zastosowanie soczewicy zamieni naszą potrawę w sycące danie, ale też dostarczy organizmowi kompleksu witamin z grupy B oraz żelaza i magnezu. 

Dodatkowo, w przepisie znajdzie się kurkuma, której głównym składnikiem jest kurkumina - jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Zupa z soczewicy to więc nie tylko pomysł na pyszny obiad, ale też bogactwo dobroczynnych składników na talerzu.

Prosty przepis na chleb na drożdżachProsty przepis na chleb na drożdżach. Wystarczy ci godzina

Zupa z soczewicy. Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy,
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • 1 l warzywnego bulionu,
  • 3 marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cm startego imbiru,
  • 1,5 łyżeczki kurkumy,
  • 1 pomidor,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki chilli,
  • sól, pieprz,
  • do ozdobienia: kolendra, posiekana papryczka chilli, prażone ziarna słonecznika.

Pyszna kartoflankaKartoflanka - tradycyjny przepis babci. Składniki na pewno masz w swojej kuchni

Sposób przygotowania

1. Zupa z soczewicy to danie jednogarnkowe, więc przygotujesz je bez robienia zbędnego bałaganu w kuchni,

2. Na dnie garnka rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż, aż się zarumieni. Następnie dodaj starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i kurkumę. Smaż razem przez 2 minuty,

3. Dodaj startą lub pokrojoną w plasterki marchewkę oraz soczewicę i posiekanego pomidora. Smaż jeszcze 3 minuty, dopraw solą i pieprzem,

4. Warzywa zalej bulionem. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut,

5. Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe. Gotuj jeszcze 5 min i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem,

6. Serwuj zupę ozdobioną ziarnami prażonego słonecznika, kolendrą i posiekanym chilli.

Więcej o: