Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Jeden składnik sprawi, że będzie niezwykle kremowa

Pełna aromatycznych przypraw zupa na bazie soczewicy to doskonały pomysł na sycący, niedrogi obiad. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a dodatek mleka kokosowego zapewni daniu kremowość i niepowtarzalny smak.

Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zupy na bazie roślin strączkowych to bogactwo białka. Zastosowanie soczewicy zamieni naszą potrawę w sycące danie, ale też dostarczy organizmowi kompleksu witamin z grupy B oraz żelaza i magnezu. 

Dodatkowo, w przepisie znajdzie się kurkuma, której głównym składnikiem jest kurkumina - jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Zupa z soczewicy to więc nie tylko pomysł na pyszny obiad, ale też bogactwo dobroczynnych składników na talerzu.

Zupa z soczewicy. Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy,
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • 1 l warzywnego bulionu,
  • 3 marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cm startego imbiru,
  • 1,5 łyżeczki kurkumy,
  • 1 pomidor,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki chilli,
  • sól, pieprz,
  • do ozdobienia: kolendra, posiekana papryczka chilli, prażone ziarna słonecznika.

Sposób przygotowania

1. Zupa z soczewicy to danie jednogarnkowe, więc przygotujesz je bez robienia zbędnego bałaganu w kuchni,

2. Na dnie garnka rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż, aż się zarumieni. Następnie dodaj starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i kurkumę. Smaż razem przez 2 minuty,

3. Dodaj startą lub pokrojoną w plasterki marchewkę oraz soczewicę i posiekanego pomidora. Smaż jeszcze 3 minuty, dopraw solą i pieprzem,

4. Warzywa zalej bulionem. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut,

5. Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe. Gotuj jeszcze 5 min i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem,

6. Serwuj zupę ozdobioną ziarnami prażonego słonecznika, kolendrą i posiekanym chilli.

Więcej o:
Copyright © Agora SA