Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zupy na bazie roślin strączkowych to bogactwo białka. Zastosowanie soczewicy zamieni naszą potrawę w sycące danie, ale też dostarczy organizmowi kompleksu witamin z grupy B oraz żelaza i magnezu.
Dodatkowo, w przepisie znajdzie się kurkuma, której głównym składnikiem jest kurkumina - jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Zupa z soczewicy to więc nie tylko pomysł na pyszny obiad, ale też bogactwo dobroczynnych składników na talerzu.
1. Zupa z soczewicy to danie jednogarnkowe, więc przygotujesz je bez robienia zbędnego bałaganu w kuchni,
2. Na dnie garnka rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż, aż się zarumieni. Następnie dodaj starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i kurkumę. Smaż razem przez 2 minuty,
3. Dodaj startą lub pokrojoną w plasterki marchewkę oraz soczewicę i posiekanego pomidora. Smaż jeszcze 3 minuty, dopraw solą i pieprzem,
4. Warzywa zalej bulionem. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut,
5. Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe. Gotuj jeszcze 5 min i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem,
6. Serwuj zupę ozdobioną ziarnami prażonego słonecznika, kolendrą i posiekanym chilli.