Beza Pavlova - przepis idealny na tłusty czwartek. Jak przygotować ten deser i kiedy wypada tłusty czwartek 2022?

Beza Pavlova to prawdziwa królowa słodkości. Jej przygotowanie jest bardzo proste a każdy, kto spróbuje tego deseru, zakochuje się od pierwszego kęsa, zatem to idealny przepis na tłusty czwartek 2022. No właśnie, tylko kiedy w tym roku wypada to wspaniałe święto słodkiej rozpusty?

Więcej słodkich przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Beza Pavlova to arcydzieło wśród deserów. Chrupiąca na zewnątrz a piankowa w środku beza z dodatkiem kremu na bazie mascarpone to świetny pomysł na rozpustę w tłusty czwartek, kiedy znudziły ci się już pączki i faworki. Tylko kiedy w tym roku wypada tłusty czwartek? Święto wszystkich łasuchów nie ma jednej daty, to święto ruchome zależne od Wielkanocy. W 2022 roku tłusty czwartek wypada dość późno, bo dopiero 24 lutego. Nie znaczy to jednak, że z przygotowaniem pysznej bezy Pavlova musimy czekać do tego dnia. Zapraszamy do prostego przepisu na deser, który bezsprzecznie zasługuje na miano królewskiego.

Beza Pavlova - przepis:

Potrzebne składniki na bezę:

  • 5 białek (najlepiej użyć jaj w rozmiarze L)
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

  • 130 ml zimnej śmietanki 30 proc
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • ulubione owoce (maliny, borówki, truskawki)

Beza Pavlova - jak ją zrobić krok po kroku:

  1. Przygotowanie bezy jest bardzo łatwe, należy jednak trzymać się pewnego schematu. Zacznij od przygotowania sporej, najlepiej metalowej miski. Musi być sucha. Następnie wbij do niej 5 białek (nie może być ani odrobiny żółtka) i ubij je na sztywną pianę mikserem na średnich obrotach.
  2. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie już sztywna i zacznie się błyszczeć, zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i miksuj jeszcze przez 2 minuty.
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Wyłóż na nią ubitą pianę tak, by zachowała kształt okrągłej kopuły. Włóż ją do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na pół godziny. Następnie zmniejsz temperaturę do 90 stopni i susz bezę jeszcze przez minimum 3 godziny.
  4. Podczas suszenia bezy, przygotuj krem. Serek mascarpone, śmietankę oraz cukier waniliowy włóż do miski i ubij mikserem na jednolitą masę. Do Gotowego kremu możesz przełożyć owoce.
  5. Gotową bezę wyjmij z piekarnika i przełóż na paterę. Tuż przed podaniem, wyłóż krem na wierzch bezy i udekoruj owocami.

Tłusty czwartek z bezą Pavlova to nowa tradycja. Nie czekaj do 24 lutego, przygotuj ten królewski deser już dziś i podaruj sobie odrobinę słodkiej rozkoszy. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA