Pikantna lasagne. Przepis jak z włoskiej restauracji

Warstwowa, makaronowa zapiekanka lasagne to tradycyjne włoskie danie, które zyskało popularność na całym świecie. Mnogość pomysłów na farsz sprawia, że potrawa ta nigdy się nie nudzi i jest doskonałym pomysłem zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Publikujemy przepis na pikantną lasagne z bakłażanem i ricottą.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Lasagne oznacza po włosku po prostu duże, prostokątne płaty makaronu. Jednocześnie jest to nazwa potrawy, którą można przyrządzić na tysiące różnych sposobów. Jej przygotowanie nie powinno sprawić trudności nawet kuchennym debiutantom. Podpowiadamy, jak sprawić, by smakowała dokładnie tak, jak we włoskiej restauracji.

Lasagne z bakłażanem. Składniki

  • 150 g płatków lasagne,
  • 150 g bakłażana,
  • 300 g ricotty lub mascarpone,
  • 400 g włoskich pomidorów w puszce,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka płatków chilli, 
  • 100 g parmezanu,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 ml tłustego mleka
  • świeża bazylia.

Sposób przygotowania

  • Na dnie garnka rozgrzać oliwę. Podsmażyć przez minutę czosnek, a następnie dodać pomidory. Doprawić płatkami chilli, solą i pieprzem. Gotować na najniższym ogniu przez 10 min. Pod koniec gotowania dodać około 15 listków świeżej bazylii,
  • Bakłażana pokroić w cienkie plasterki a następnie podsmażyć przez chwilę na odrobinie oliwy,
  • W misce wymieszać mascarpone lub ricottę z mlekiem. Dodać sól i pieprz,
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C w trybie góra-dół,
  • W naczyniu żaroodpornym wyłożyć warstwę pomidorów, następnie płaty makaronu, warstwę ricotty, plasterki bakłażana, starty parmezan i kolejną warstwę makaronu. Powtarzać do wyczerpania składników (na wierzchu powinien znaleźć się krem serowy i parmezan),
  • Piec przez 20 minut,
  • Serwować lasagne udekorowaną świeżymi listkami bazylii. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA