Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Gdybyśmy mieli wymienić, z czym kojarzy nam się polska kuchnia, obok kotletów schabowych i pierogów, z pewnością wymienilibyśmy placki ziemniaczane. Gusta odnośnie dodatków są podzielone, ale jedno jest pewne: to nasze narodowe dobro, które warto od czasu do czasu zaserwować do obiadu. Magda Gessler dodaje do ziemniaczanej masy kwaśną śmietanę. Dzięki temu, placki są niezwykle kremowe i rozpływają się w ustach.
1. Obierz i umyj ziemniaki. Zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie przełóż do dużej miski,
2. Na drobnych oczkach zetrzyj również cebulę i dodaj do ziemniaków. Odciśnij dokładnie z wody,
3. Do ziemniaczanej masy wbij jajka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem,
4. Na patelni rozgrzej olej. Porcje ziemniaczanej masy nakładaj łyżką i smaż na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron,
5. Kiedy placki się usmażą, wykładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu,
6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.