Pilaw - przepis na genialne danie z ryżem. Co zrobić, by się nie skleił? Wystarczy jeden trik

Pilaw to danie kuchni wschodniej, charakterystyczne szczególnie dla Turcji. Jego głównym składnikiem jest ryż, dodaje się do niego również np. usmażone mięso, ryby, warzywa, suszone owoce czy orzechy. Pilaw nie jest skomplikowany, a może być miłym urozmaiceniem naszego menu.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

W pilawie ryż powinien być wymieszany z dodatkami. Do przygotowania tego dania najlepiej sprawdzi się ryż o długich ziarnach. Można sięgnąć po zwykły biały lub brązowy ryż długoziarnisty, jak i aromatyczny ryż Basmati. Żeby ryż się nie skleił, warto go przepłukać wodą jeszcze wtedy, gdy jest suchy. Ryż w pilawie można zastąpić np. kaszą bulgur, jęczmienną lub gryczaną.

Zobacz wideo

Ryż jest podstawą pilawu, ale nie mniej ważną rolę pełnią też dodatki, które możemy dobrać w zależności od tego, na co mamy ochotę i co lubimy najbardziej. Może to być np. smażone mięso (baranina, wieprzowina, wołowina lub drób), ryba, warzywa (np. duszone lub smażone), suszone owoce czy orzechy. Nie należy zapomnieć również o aromatycznych ziołach, które nadadzą daniu wyjątkowego smaku. Dobrze pasować będą np. cynamon, kardamon, imbir czy kumin. Jeśli lubicie ostre potrawy, możecie dodać odrobinę chili.

Pilaw - przepis na genialne danie z ryżem

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • cebula
  • 2 marchewki
  • bulion (może być wywar warzywny); tyle, żeby zakryć ryż
  • wybrane mięso, np. karkówka wołowa lub baranina (ok. 400 g)
  • sól i pieprz
  • inne przyprawy: łyżeczka kuminu, cynamonu, kardamonu, ewentualnie pół łyżeczki chili
  • olej lub masło do smażenia
  • ulubione dodatki, np. orzechy, suszone owoce
  • natka pietruszki lub kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy podsmażyć cebulę i przyprawy. Smażymy również mięso pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy marchewkę i chwilę dusimy. Potem wrzucamy opłukany i odsączony z wody ryż. Smażymy do momentu, aż ziarenka się zeszklą. Gdy to nastąpi, zalewamy ryż bulionem lub wywarem. Ma go być około dwa razy więcej niż ryżu.

PilawPilaw - ryż pełen smaków

Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę i gotujemy na niedużym ogniu przez około 20 minut. Bulion powinien się w tym czasie wchłonąć. Jeśli trochę go zostało, a ryż się ugotował, warto odlać nadwyżkę bulionu. Jeśli ryż nadal nie jest ugotowany, a bulion się wchłonął, należy dolać trochę gorącej wody i jeszcze przez chwilę gotować. Po ugotowaniu ryż delikatnie mieszamy widelcem. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 5 minut. 

Danie dekorujemy np. kolendrą lub natką pietruszki. Dodajemy ulubione dodatki, np. orzechy (mogą to być m.in. orzeszki pinii lub orzechy włoskie), suszone owoce (np. żurawinę, rodzynki) czy pestki granatu.

Więcej o: