• Link został skopiowany

Ciasto krówka bez pieczenia. Szybkie, proste i nie ma szans, żeby ktoś marudził

Urocze ciasto krówka zrobisz bez problemu, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w przygotowywaniu słodkości. Sprawdzona kompozycja smaków to gwarancja, że deser posmakuje każdemu. Zapraszamy po przepis.
Ciasto krówka bez pieczenia
Patryk Kosmider/shutterstock.com

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej

Ciasto krówka bez pieczenia zawdzięcza swoją nazwę masie krówkowej, która jest ważnym składnikiem w przepisie. Jeśli nie masz dużo czasu na krzątanie się w kuchni albo niespecjalnie potrafisz piec ciasta, ten przysmak będzie jak znalazł. Sprawdź, jak zrobić ciasto krówka.

Zobacz wideo Banoffe pie - ciasto z bananem i toffi

Ciasto krówka - przepis

Składniki:

  • 250 g herbatników,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki kremówki min. 30%,
  • 500 g masy kajmakowej (krówkowej),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • garść orzeszków arachidowych (zwykłych lub solonych)

Jak zrobić ciasto krówka?

Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Następnie, cały czas mieszając mikserem, dodawaj mascarpone. 

Blachę o wymiarach ok. 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Na to wyłóż masę śmietankową i rozprowadź równomiernie po ciasteczkach. Na krem mascarpone połóż masę kajmakowa i rozsmaruj. Po wierzchu posyp orzeszkami arachidowymi. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby wszystko dobrze stężało. Ciasto krówka podawaj schłodzone.

Wskazówka: zamiast orzeszków arachidowych - albo obok nich - możesz użyć także startej na wiórki czekolady. Posyp nimi ciasto przed wstawieniem go do lodówki. 

Więcej o: