Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej
Ciasto krówka bez pieczenia zawdzięcza swoją nazwę masie krówkowej, która jest ważnym składnikiem w przepisie. Jeśli nie masz dużo czasu na krzątanie się w kuchni albo niespecjalnie potrafisz piec ciasta, ten przysmak będzie jak znalazł. Sprawdź, jak zrobić ciasto krówka.
Składniki:
Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Następnie, cały czas mieszając mikserem, dodawaj mascarpone.
Blachę o wymiarach ok. 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Na to wyłóż masę śmietankową i rozprowadź równomiernie po ciasteczkach. Na krem mascarpone połóż masę kajmakowa i rozsmaruj. Po wierzchu posyp orzeszkami arachidowymi. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby wszystko dobrze stężało. Ciasto krówka podawaj schłodzone.
Wskazówka: zamiast orzeszków arachidowych - albo obok nich - możesz użyć także startej na wiórki czekolady. Posyp nimi ciasto przed wstawieniem go do lodówki.