Ciasto krówka bez pieczenia. Szybkie, proste i nie ma szans, żeby ktoś marudził

Urocze ciasto krówka zrobisz bez problemu, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w przygotowywaniu słodkości. Sprawdzona kompozycja smaków to gwarancja, że deser posmakuje każdemu. Zapraszamy po przepis.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej

Ciasto krówka bez pieczenia zawdzięcza swoją nazwę masie krówkowej, która jest ważnym składnikiem w przepisie. Jeśli nie masz dużo czasu na krzątanie się w kuchni albo niespecjalnie potrafisz piec ciasta, ten przysmak będzie jak znalazł. Sprawdź, jak zrobić ciasto krówka.

Zobacz wideo Banoffe pie - ciasto z bananem i toffi

Ciasto krówka - przepis

Składniki:

  • 250 g herbatników,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki kremówki min. 30%,
  • 500 g masy kajmakowej (krówkowej),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • garść orzeszków arachidowych (zwykłych lub solonych)

Jak zrobić ciasto krówka?

Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Następnie, cały czas mieszając mikserem, dodawaj mascarpone. 

Blachę o wymiarach ok. 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Na to wyłóż masę śmietankową i rozprowadź równomiernie po ciasteczkach. Na krem mascarpone połóż masę kajmakowa i rozsmaruj. Po wierzchu posyp orzeszkami arachidowymi. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby wszystko dobrze stężało. Ciasto krówka podawaj schłodzone.

Wskazówka: zamiast orzeszków arachidowych - albo obok nich - możesz użyć także startej na wiórki czekolady. Posyp nimi ciasto przed wstawieniem go do lodówki. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA