Kotlety mielone z piekarnika. Mniej tłuszczu, tyle samo genialnego smaku

Kotlety mielone z piekarnika to zdrowsza wersja tradycyjnego dania smażonego zwykle na głębokim tłuszczu. Jeśli dbasz o linię lub musisz ograniczyć smażone potrawy, ten przepis jest dla ciebie.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej

Wiele osób obawia się, że jeśli upieczemy niektóre potrawy zamiast smażyć je na tłuszczu, stracą swój wyjątkowy smak. Tak wcale nie musi być. Mamy dziś przepis na kotlety mielone z piekarnika, specjalnie dla osób, które chcą lub muszą ograniczyć smażenie. Kotleciki będą smakować co najmniej tak dobrze, jak te z patelni. Zapraszamy po przepis.

Zobacz wideo

Przepis na kotlety mielone z piekarnika

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 nieduże czerstwe bułki + woda lub mleko do namoczenia,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oleju.

Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika?

Na około pół godziny przed robieniem kotletów zalej czerstwe bułki mlekiem lub wodą i odstaw.

Do dużej miski przełóż mięso, dodaj do niego namoczone, odciśnięte bułki, wbij jajka. Cebule pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę i również dodaj do mięsa. Dopraw tymiankiem, bazylią, papryką, solą i pieprzem. Dłońmi wyrabiaj masę przez kilka minut, aby składniki dobrze się połączyły, a masa napowietrzyła. Potem uformuj z niej lekko spłaszczone kotleciki.

Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej i posmaruj odrobiną oleju - najlepiej użyć do tego pędzelka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 st. C. Jeśli nie potrafisz obyć się bez przypieczonej skórki, na ostatnie 10 minut pieczenia zwiększ temperaturę do 190 st. C. Podawaj z ziemniakami, buraczkami - tak, jak tradycyjne mielone. 

Wskazówka: jeśli wolisz zrezygnować także z czerwonego mięsa, zrób mielone z indyka lub kurczaka. Najlepiej pominąć wtedy w przepisie cebulę lub ograniczyć jej ilość. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.