Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej
Wiele osób obawia się, że jeśli upieczemy niektóre potrawy zamiast smażyć je na tłuszczu, stracą swój wyjątkowy smak. Tak wcale nie musi być. Mamy dziś przepis na kotlety mielone z piekarnika, specjalnie dla osób, które chcą lub muszą ograniczyć smażenie. Kotleciki będą smakować co najmniej tak dobrze, jak te z patelni. Zapraszamy po przepis.
Składniki:
Na około pół godziny przed robieniem kotletów zalej czerstwe bułki mlekiem lub wodą i odstaw.
Do dużej miski przełóż mięso, dodaj do niego namoczone, odciśnięte bułki, wbij jajka. Cebule pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę i również dodaj do mięsa. Dopraw tymiankiem, bazylią, papryką, solą i pieprzem. Dłońmi wyrabiaj masę przez kilka minut, aby składniki dobrze się połączyły, a masa napowietrzyła. Potem uformuj z niej lekko spłaszczone kotleciki.
Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej i posmaruj odrobiną oleju - najlepiej użyć do tego pędzelka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 st. C. Jeśli nie potrafisz obyć się bez przypieczonej skórki, na ostatnie 10 minut pieczenia zwiększ temperaturę do 190 st. C. Podawaj z ziemniakami, buraczkami - tak, jak tradycyjne mielone.
Wskazówka: jeśli wolisz zrezygnować także z czerwonego mięsa, zrób mielone z indyka lub kurczaka. Najlepiej pominąć wtedy w przepisie cebulę lub ograniczyć jej ilość.