Błyskawiczne bułki - prosty przepis na domowe pieczywo. Wyjdą pyszne, ale pamiętaj o sposobie pieczenia

Czy może być coś pyszniejszego niż ciepłe, świeże bułeczki? Od dziś nie musisz już rano biec do piekarni po świeże pieczywo - najlepsze bułki zrobisz bez problemu w swojej kuchni. Dziś mamy dla ciebie przepis na domowe bułki, które robi się w kilka chwil. Wychodzą jeszcze lepsze niż z piekarni.

Więcej szybkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nie ma chyba nic przyjemniejszego, niż zapach domowego pieczywa unoszący się w kuchni o poranku. Dzięki naszemu przepisowi na błyskawiczne bułki już w kilka chwil możesz rozkoszować się tym niezwykłym zapachem domowego pieczywa oraz jego wyśmienitym smakiem. Jak zrobić pyszne domowe bułki? Przepis jest naprawdę banalny, ale gdy umieścisz w piekarniku naczynie z wodą, twoje bułeczki wyjdą obłędnie pyszne - na pewno pyszniejsze niż te z piekarni. Zapraszamy do prostego przepisu.

Szybkie bułki - przepis:

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 300 ml wody (ciepłej)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • odrobina oleju

Szybkie bułki - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę. Wlej do niej wodę i wkrusz drożdże. Następnie przesiej do miski mąkę i dodaj sól. Zacznij wyrabiać ciasto, najlepiej ręcznie, ale możesz także posłużyć się mikserem.
  2. Kiedy ciasto jest już dokładnie wyrobione, uformuj z niego kulę i przykryj ją ściereczką. Odstaw na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  3. Po upływie 15 minut kulę z ciasta podziel na równe części, powinno wyjść 8-10 bułeczek. Następnie uformuj kawałki w kształt bułek i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  4. Piekarnik rozgrzej do 240 stopni, a na jego dnie połóż naczynie z wodą, by podczas pieczenia wytwarzała się para. Na każdej bułeczce zrób nacięcie. Piecz je przez 15 minut. Po upieczeniu ostudź na kratce.

Kilka chwil i pyszne bułki gotowe. Zapamiętaj ten przepis na domowe bułeczki, przyda się, gdy sklepy będą zamknięte lub nagle zabraknie pieczywa.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.