Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Choć o prawa autorskie związane z szakszuką, bije się kilka krajów, z pewnością można stwierdzić, że pochodzi z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Najprawdopodobniej jej twórcami są Tunezyjczycy lub Jemeńczycy. Bazę tego dania stanowią dobrej jakości pomidory i jajka, które gotuje się w aromatycznym sosie na patelni. Szakszukę można urozmaicać ulubionymi dodatkami, dzięki czemu z pewnością stanie się ona jednym z waszych ulubionych śniadań.
Szakszuka na śniadanie. Składniki
1. Jeśli używamy świeżych pomidorów, zacznijmy od ich sparzenia, obrania ze skórki i pokrojenia w kosteczkę,
2. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło lub oliwę. Smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy zrobi się złota, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
3. Po chwili wkładamy pomidory (z puszki lub świeże). Doprawiamy według uznania solą, pieprzem, chilli, oregano i kminkiem. Dokładnie wymieszać i smażyć intensywnie przez 3-5 minut, aż pomidory odparują,
4. W pomidorowej masie wydrążyć dołki, do których należy wbić jajka,
5. Posypać danie rozdrobnioną fetą,
6. Przykryć szakszukę i gotować przez około 3-4 minuty, aż zetną się białka. Żółtka powinny pozostać płynne,
7. Serwować ze świeżą bagietką i listkami bazylii.