Najlepsza szakszuka. Przepis na śniadanie idealne

Szakszuka to słowo pochodzące z tunezyjskiej odmiany języka arabskiego i oznacza tyle co "wielki bałagan". Rzeczywiście, kiedy patrzy się na patelnię z tym daniem, trudno uniknąć podobnego skojarzenia. To aromatyczne śniadanie jest niezwykle sycące i pełne składników. Podpowiadamy, jak zrobić szakszukę idealną.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Choć o prawa autorskie związane z szakszuką, bije się kilka krajów, z pewnością można stwierdzić, że pochodzi z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Najprawdopodobniej jej twórcami są Tunezyjczycy lub Jemeńczycy. Bazę tego dania stanowią dobrej jakości pomidory i jajka, które gotuje się w aromatycznym sosie na patelni. Szakszukę można urozmaicać ulubionymi dodatkami, dzięki czemu z pewnością stanie się ona jednym z waszych ulubionych śniadań.

Placki ziemniaczane według Magdy GesslerPrzepis na placki ziemniaczane. Magda Gessler dodaje do nich ważny składnik

Szakszuka na śniadanie. Składniki

  • łyżka masła lub oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół cebuli,
  • 2 słodkie pomidory lub 3/4 puszki dobrej jakości pomidorów w zalewie,
  • 40 g sera feta lub mozarella,
  • sól, świeży pieprz, chilli, oregano, kmin rzymski,
  • 3 jajka,
  • świeża bazylia. 

Lasagne to jedna z najlepszych reprezentantek włoskiej kuchni na naszych stołach.Pikantna lasagne. Przepis jak z włoskiej restauracji

Sposób przygotowania

1. Jeśli używamy świeżych pomidorów, zacznijmy od ich sparzenia, obrania ze skórki i pokrojenia w kosteczkę,

2. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło lub oliwę. Smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy zrobi się złota, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,

3. Po chwili wkładamy pomidory (z puszki lub świeże). Doprawiamy według uznania solą, pieprzem, chilli, oregano i kminkiem. Dokładnie wymieszać i smażyć intensywnie przez 3-5 minut, aż pomidory odparują,

4. W pomidorowej masie wydrążyć dołki, do których należy wbić jajka,

5. Posypać danie rozdrobnioną fetą,

6. Przykryć szakszukę i gotować przez około 3-4 minuty, aż zetną się białka. Żółtka powinny pozostać płynne,

7. Serwować ze świeżą bagietką i listkami bazylii. 

Zobacz wideo
Więcej o: