Więcej domowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Delikatne pulpety w aksamitnym sosie to pomysł na obiad, który kochają zarówno dzieci, jak i starsi smakosze. Przepis na pulpety w sosie koperkowym jest banalny, ale dodatek sera feta świetnie wzbogaci smak potrawy i sprawi, że już zawsze będziesz gotować pulpeciki w ten właśnie sposób. Zapraszamy do przepisu, który na pewno skradnie ci serce.
Pulpety - przepis:
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowego albo drobiowego, szczególnie polecam indyka)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- mąka pszenna
Składniki na sos koperkowy:
- ok. 0,5 litra wody lub lekkiego bulionu
- pół pęczka koperku
- 1 większa marchewka
- dwie łyżki sera feta
- sól, pieprz do smaku
Pulpety - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę. Włóż do niej mielone mięso i bułkę odciśniętą z mleka. Cebulę zetrzyj na tarce o większych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do miski z mięsem. Wbij jajko i całość wyrób tak, jak na kotlety mielone.
- W zwilżonych dłoniach formuj pulpeciki o średnicy ok. 4 cm i dokładnie obtocz je w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż pulpety w obu stron.
- Podsmażone pulpety zalej gorącym bulionem lub wodą i zmniejsz ogień. Marchewkę zetrzyj na tarce i dodaj do wywaru z pulpetami. Następnie przykryj patelnię i duś całość na małym ogniu przez 15 minut.
- Następnie dodaj posiekany koperek oraz ser feta. Delikatnie zamieszaj, i kiedy ser rozpuści się w wywarze, dopraw do smaku solą i pieprzem (należy uważać z dodatkiem soli, gdyż ser feta jest sam w sobie dość słony). Duś jeszcze 5 minut. Na koniec zagęść sos koperkowy dwiema łyżkami mąki.
Tak przygotowane pulpety to proste i szybkie danie obiadowe, które na pewno zasmakuje twojej rodzinie. Podawaj je z ziemniakami lub ryżem oraz ulubioną surówką. Smacznego!