Ten przepis na pulpety w sosie pokochasz od pierwszego kęsa. Jak zrobić aksamitny sos koperkowy?

Pulpety w delikatnym sosie koperkowym to pomysł na obiad idealny. Przepis na pulpety jest bardzo prosty, a ich wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Jak zatem przygotować to smaczne danie? Dodaj do sosu odrobinę sera feta, a efekt z pewnością cię zaskoczy.

Więcej domowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Delikatne pulpety w aksamitnym sosie to pomysł na obiad, który kochają zarówno dzieci, jak i starsi smakosze. Przepis na pulpety w sosie koperkowym jest banalny, ale dodatek sera feta świetnie wzbogaci smak potrawy i sprawi, że już zawsze będziesz gotować pulpeciki w ten właśnie sposób. Zapraszamy do przepisu, który na pewno skradnie ci serce.

Pulpety - przepis:

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowego albo drobiowego, szczególnie polecam indyka)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • mąka pszenna

Składniki na sos koperkowy:

  •  ok. 0,5 litra wody lub lekkiego bulionu
  • pół pęczka koperku
  • 1 większa marchewka
  • dwie łyżki sera feta
  • sól, pieprz do smaku

Pulpety - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę. Włóż do niej mielone mięso i bułkę odciśniętą z mleka. Cebulę zetrzyj na tarce o większych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do miski z mięsem. Wbij jajko i całość wyrób tak, jak na kotlety mielone.
  2. W zwilżonych dłoniach formuj pulpeciki o średnicy ok. 4 cm i dokładnie obtocz je w mące. Na  głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż pulpety w obu stron.
  3. Podsmażone pulpety zalej gorącym bulionem lub wodą i zmniejsz ogień. Marchewkę zetrzyj na tarce i dodaj do wywaru z pulpetami. Następnie przykryj patelnię i duś całość na małym ogniu przez 15 minut.
  4. Następnie dodaj posiekany koperek oraz ser feta. Delikatnie zamieszaj, i kiedy ser rozpuści się w wywarze, dopraw do smaku solą i pieprzem (należy uważać z dodatkiem soli, gdyż ser feta jest sam w sobie dość słony). Duś jeszcze 5 minut. Na koniec zagęść sos koperkowy dwiema łyżkami mąki.

Tak przygotowane pulpety to proste i szybkie danie obiadowe, które na pewno zasmakuje twojej rodzinie. Podawaj je z ziemniakami lub ryżem oraz ulubioną surówką. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: