Więcej przydatnych wskazówek kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Koperek należy do najbardziej znanych ziół w polskiej kuchni. Posypujemy nim ziemniaki, dodajemy do zup, sosów i przeróżnych potraw. Jeśli często gości on w twojej kuchni, możesz kupić większą ilość koperku i mieć go zawsze pod ręką. Podpowiadamy, jak przechowywać koperek.
Jeśli chcesz, by koperek smakował jak świeży, zdecydowanie wybierz mrożenie go. Smak suszonego koperku jest zupełnie inny, nieco przytłumiony, różni się świeżego i potrawy nie będą smakować niczym te przygotowane latem z dodatkiem świeżych ziół.
Mrożony koperek nada się doskonale do zupy koperkowej, koperkowego sosu czy do gotowanych ziemniaków. Suszony koperek lepiej wybierać do potraw, gdzie jest tylko delikatnym dodatkiem, a nie intensywną nutą smakową.
Przed zamrożeniem koperek należy umyć i osuszyć, następnie przebrać ze zwiędłych czy gnijących gałązek. Potem trzeba odkroić grube końcówki łodyg, a świeże zielone łodyżki posiekać. Tak przygotowany koperek umieszczamy w czystym plastikowym pudełeczku na żywność, przykrywamy pokrywką i przechowujemy w zamrażarce.
Przed użyciem nie trzeba go rozmrażać - wystarczy "skubnąć" pożądaną porcję lub zgarnąć ją łyżeczką. Koperek na ziemniakach, w zupie czy sosie rozmrozi się błyskawicznie.
Zamrożony koperek można przechowywać w zamrażalniku przez około rok. Warto przypomnieć, że dobrze przechowywane mrożone zioła i warzywa zachowują większość ze swoich witamin.
Dobrze osuszony koperek można także ususzyć. Przed suszeniem trzeba go przebrać, gdyż uszkodzone łodyżki sprawią, że zacznie on gnić. Przebrane łodyżki zbieramy po kilka, by stworzyć wiązkę, i ściągamy końce gumką recepturką lub związujemy. Następnie wieszamy końcówkami do góry, w ciepłym pomieszczeniu z dobrą wentylacją.
Koperek można także wyłożyć na papierowe ręczniki i zostawić na kilka dni w ciemnym, ciepłym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu. W tym czasie najlepiej kilkukrotnie przekładać gałązki.