Więcej przepisów na domowe słodycze znajdziesz na naszej stronie głównej
Makaroniki to ciasteczka, których przygotowanie nie należy do najprostszych i wiele osób obawia się ich przygotowania. Mamy dziś la was prostszy przepis, który mogą wypróbować także mniej wprawione osoby. Jak zrobić makaroniki? Sprawdźcie.
Składniki (na około 20 sztuk):
Na nadzienie owocowe:
Białka oddzielamy od żółtego i zostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Do przygotowania makaroników nie mogą być zimne!
Mielone migdały oraz cukier puder mieszamy bardzo dokładnie lub miksujemy w malakserze (dzięki dodatkowi cukru nie wyjdzie z nich masło, ale sypka mączka) i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec powoli dodajemy cukier oraz barwnik spożywczy. Następnie, porcjami dodajemy mielone migdały wymieszane z cukrem pudrem. Wszystko mieszamy szpatułką, aż do całkowitego połączenia i osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę na makaroniki przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółka o średnicy ok. 2-2,5 cm na papierze. Blachę z makaronikami odstawiamy do wysuszenia na około godzinę. Po dotknięciu masa nie powinna przyklejać się do palca.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C (bez termoobiegu). Blachę z makaronikami wkładamy do środka i pieczemy przez około 10 minut, aż ciasteczka będą delikatnie przyrumienione. Po upieczeniu ciastka studzimy i dopiero później zdejmujemy je z blachy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy przez kilka minut, dodajemy do niego mus owocowy i łączymy. Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko łączymy.
Wystudzone makaroniki zdejmujemy z blachy i grupujemy po dwa. Jedno ciasteczko z każdej pary smarujemy kremem po płaskiej stronie i przykrywamy drugim. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do lodówki. Przed podaniem również przechowujemy je w lodówce.