Piękne i chrupiące. Jak upiec makaroniki? Podpowiadamy

Makaroniki to kruche ciasteczka migdałowe, które nie tylko doskonale smakują, ale także pięknie wyglądają. Jak zrobić je samodzielnie? Sprawdźcie przepis.

Więcej przepisów na domowe słodycze znajdziesz na naszej stronie głównej

Makaroniki to ciasteczka, których przygotowanie nie należy do najprostszych i wiele osób obawia się ich przygotowania. Mamy dziś la was prostszy przepis, który mogą wypróbować także mniej wprawione osoby. Jak zrobić makaroniki? Sprawdźcie. 

Makaroniki - przepis

Składniki (na około 20 sztuk):

  • 200 g cukru pudru,
  • 125 g drobno mielonych migdałów bez skórki,
  • 3 białka jaj,
  • 55 g drobnego cukru,
  • barwnik spożywczy (np. czerwony lub fioletowy)
Zobacz wideo Miodowe ciasteczka z marmoladą - pyszny deser

Na nadzienie owocowe:

  • 200 g serka mascarpone,
  • 75 g białej czekolady,
  • 150 ml musu owocowego (np. zmiksowanych malin, truskawek lub jagód)

Jak zrobić makaroniki?

Białka oddzielamy od żółtego i zostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Do przygotowania makaroników nie mogą być zimne! 

Mielone migdały oraz cukier puder mieszamy bardzo dokładnie lub miksujemy w malakserze (dzięki dodatkowi cukru nie wyjdzie z nich masło, ale sypka mączka) i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec powoli dodajemy cukier oraz barwnik spożywczy. Następnie, porcjami dodajemy mielone migdały wymieszane z cukrem pudrem. Wszystko mieszamy szpatułką, aż do całkowitego połączenia i osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę na makaroniki przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółka o średnicy ok. 2-2,5 cm na papierze. Blachę z makaronikami odstawiamy do wysuszenia na około godzinę. Po dotknięciu masa nie powinna przyklejać się do palca.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C (bez termoobiegu). Blachę z makaronikami wkładamy do środka i pieczemy przez około 10 minut, aż ciasteczka będą delikatnie przyrumienione. Po upieczeniu ciastka studzimy i dopiero później zdejmujemy je z blachy.

Jak zrobić krem do makaroników?

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy przez kilka minut, dodajemy do niego mus owocowy i łączymy. Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko łączymy.

Jak formować makaroniki?

Wystudzone makaroniki zdejmujemy z blachy i grupujemy po dwa. Jedno ciasteczko z każdej pary smarujemy kremem po płaskiej stronie i przykrywamy drugim. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do lodówki. Przed podaniem również przechowujemy je w lodówce. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.