Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Przygotowanie domowej pizzy to świetna zabawa. Taki obiad czy kolacja zawsze ucieszą domowników. Podpowiemy wam dzisiaj, jaką mąkę na ciasto wybrać i czego oczekiwać, jeśli nie sięgniemy po tę z napisem "do pizzy".
Mąka, którą polecają do pizzy wszyscy specjaliści, to mąka typu 00. Jest to mąka biała, bardzo dobrze zmielona, lekka i puszysta. Nie zawiera żadnych dodatków ani otrębów, dzięki czemu upieczone ciasto również wychodzi lekkie i puszyste. Zawiera za to bardzo dużo glutenu, co sprawia, że jest mocno elastyczna.
Nadaje się również idealnie do przygotowania ravioli i foccacci.
Jeśli nie macie w szafce specjalnej mąki do pizzy ani nie chce wam się biec po nią do sklepu, możecie śmiało wykorzystać mąkę pszenną typu 450 lub 550. Te typy to najbardziej popularne mąki do wypieków. Mąka typu 450 jest nieco lżejsza, a 550 - cięższa.
Typ 550 polecany jest do wypieków drożdżowych, więc jeśli macie ochotę na domową pizzę w maminym czy babcinym stylu (na grubym cieście, pieczoną w tortownicy, z dużą ilością dodatków), będzie ona doskonałym wyborem.
Gdy chcecie przygotować ciasto w nieco zdrowszej wersji, sięgnijcie po mąkę pszenną pełnoziarnistą. Ciasto będzie zdecydowanie cięższe i grubsze, niezbyt przypominające tradycyjną wersję, ale być może będzie to lepszy wybór dla waszej diety. Jeśli macie tylko mąkę żytnią, zmieszajcie ją z porcją mąki pszennej, by ciasto lepiej się połączyło i dobrze upiekło.
To już nie te czasy, że alergicy lub osoby nietolerujące glutenu nie mogą jeść pizzy. W sklepach można znaleźć specjalne mieszanki mąk do wypieku pizzy bezglutenowej. Najlepiej gdy w składzie znajdują się tylko skrobie i mąki, bez sztucznych zagęszczaczy.
Przygotowanie ciasta na pizzę z jednej mąki bezglutenowej, np. kokosowej czy ryżowej jest trudne, ponieważ wyjdzie ono bardzo kruche i pizza może się rozpaść.