Brioszki - przepis na najlepsze bułeczki drożdżowe z czekoladą. Zaczaruj swój weekend ich boskim smakiem

Brioszki to delikatne bułeczki drożdżowe, podawane najczęściej na słodko, z konfiturą lub czekoladą. Ich przygotowanie jest proste, a smak sprawi, że będziesz je robić co weekend. Jak przygotować pyszne, domowe brioszki?

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Brioszki, czyli francuskie bułeczki podawane tradycyjnie na śniadanie, są nie tylko pyszne, ale wbrew pozorom naprawdę łatwe w przygotowaniu, chociaż należy zachować pewien schemat. Dziś mamy dla was najlepszy przepis na weekendowe bułeczki - w brioszkach z czekoladą zakochasz się od pierwszego kęsa.

Dlaczego do espresso podaje się wodę?Dlaczego do espresso podaje się wodę? Lepiej wypić ją przed czy po kawie?

Brioszki - przepis:

Potrzebne składniki na zaczyn:

  • 100 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 25 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła
  • ok. 550 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 450)
  • 2 jajka
  • tabliczka ulubionej czekolady (polecam deserową)

Weekendowe brioszki - sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od przygotowania zaczynu. Przygotuj niewielkie naczynie lub miskę i wkrusz do niej drożdże. Utrzyj je z cukrem, aż się rozpuszczą, następnie dolej mleko. Mleko powinno być letnie, nie gorące, odpowiednia temperatura to około 40-50 stopni. Wymieszaj zaczyn i odstaw na 5 minut.
  2. Przygotuj większą miskę. Przesiej do niej mąkę i ostrożnie wlej zaczyn. Teraz delikatnie zamieszaj jedynie "szczypiąc" ciasto po górnej warstwie. Powinno być tylko lekko wymieszane. Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw całość na pół godziny do wyrośnięcia.
  3. Podczas kiedy ciasto rośnie, pokrój czekoladę w drobną kostkę.
  4. Do wyrośniętego ciasta dodaj pokrojone masło (powinno mieć temperaturę pokojową) i wbij jajka. Zagnieć całość na gładką masę i dodaj czekoladę. Ponownie zagnieć w kształt kuli, przykryj ściereczką i odstaw ciasto na ok. 2 godziny.
  5. Po upływie dwóch godzin ponownie wyrób ciasto, tak, by pozbyć się z niego gazu. Ponownie uformuj kształt kuli i odstaw ciasto do lodówki na noc.
  6. Następnego ranka, wyjmij ciasto z lodówki i przygotuj blaszkę do pieczenia lub foremki, w których chcesz piec brioszki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a foremki posmaruj tłuszczem. Odrywaj kawałki z ciasta i uformuj z nich kulki. Przykryj je ściereczką i pozwól im rosnąć jeszcze przez godzinę.
  7. Kiedy brioszki podrosną, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz bułeczki przez 10 minut.

Najstarsza piekarnia w Pile na skraju bankructwaNajstarsza piekarnia w Pile może upaść. Rachunek za gaz wzrósł o 500 proc.

Zrobienie domowych brioszek wprawdzie zajmuje trochę czasu, ale gwarantuję, że każda minuta spędzona podczas ich przygotowywania wynagrodzi cię podwójnie smakiem najlepszych bułeczek drożdżowych, jakie jadłeś. Jeśli chodzi o domowe wypieki, brioszki są zdecydowanie numerem jeden. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: