Przepis na miękkie i puszyste faworki na piwie. Potrzebujesz do nich jedynie czterech składników

Zbliżający się tłusty czwartek 2022 to czas, w którym chętnie sięgamy nie tylko po tradycyjne pączki, lecz także faworki. Te słodkie kokardki z cukrem pudrem wbrew pozorom nie są wcale trudne w przygotowaniu. Przygotowaliśmy dla was przepis na miękkie i puszyste faworki, które wyjdą nawet początkującym kucharzom.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!

Faworki, znane również jako chrust, to przepis, po który chętnie sięgamy nie tylko w tłusty czwartek. Mamy dla was zatem podpowiedź, jak przygotować je w szybki i łatwy sposób. Gdy wykorzystacie do nich piwo, nie będziecie musieli ubijać ciasta. Jest to przy okazji znacznie mniej kaloryczna wersja niż chruściki przyrządzane na śmietanie. 

Przepis na miękkie i puszyste faworki - składniki:

Do przygotowania ciasta na faworki potrzebujemy tak naprawdę jedynie czterech składników: 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • pół szklanki zimnego, jasnego piwa,
  • 1 czubatą łyżeczkę zimnego masła.

Dodatkowo należy przygotować również olej do smażenia, a także cukier puder do posypania gotowego chrustu. 

Podpowiadamy, jak przygotować faworki na piwie krok po kroku 

Zaczynamy od przesiania mąki, a następnie dodajemy do niej pozostałe składniki, czyli żółtka, piwo i masło. Całość mieszamy najlepiej drewnianą łyżką do momentu połączenia składników. Przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy ręcznie do momentu, aż będzie elastyczne oraz gładkie. Podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko — na ok. 1,5 mm. Kroimy je na prostokąty, na których środku robimy nacięcie. Łapiemy za jeden koniec ciasta, wywijając je przez środek, tak aby powstała nam kokardka. Faworki wrzucamy do przygotowanego garnka z rozgrzanym olejem. Podczas smażenia należy pamiętać, że chrust nie powinien się stykać. Po zarumienieniu odwracamy je na drugą stronę. Gotowe wyjmujemy cedzakiem na rozłożony ręcznik papierowy. 

Przyrządzając faworki na piwie, pamiętaj o tych zasadach

Jeśli chcemy mieć pewność, że ciasto wyjdzie miękkie i puszyste, musimy pamiętać o tych trzech zasadach: 

  • wszystkie składniki powinny być zimne, 
  • nie smażymy faworków jeśli ciasto jest ciepłe — możemy je włożyć ewentualnie na chwilę do lodówki, 
  • używamy zawsze szerokiego garnka, a olej rozgrzewamy na małym ogniu — inaczej faworki mogą się spalić. 
Więcej o: