Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Faworki, znane również jako chrust, to przepis, po który chętnie sięgamy nie tylko w tłusty czwartek. Mamy dla was zatem podpowiedź, jak przygotować je w szybki i łatwy sposób. Gdy wykorzystacie do nich piwo, nie będziecie musieli ubijać ciasta. Jest to przy okazji znacznie mniej kaloryczna wersja niż chruściki przyrządzane na śmietanie.
Do przygotowania ciasta na faworki potrzebujemy tak naprawdę jedynie czterech składników:
Dodatkowo należy przygotować również olej do smażenia, a także cukier puder do posypania gotowego chrustu.
Zaczynamy od przesiania mąki, a następnie dodajemy do niej pozostałe składniki, czyli żółtka, piwo i masło. Całość mieszamy najlepiej drewnianą łyżką do momentu połączenia składników. Przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy ręcznie do momentu, aż będzie elastyczne oraz gładkie. Podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko — na ok. 1,5 mm. Kroimy je na prostokąty, na których środku robimy nacięcie. Łapiemy za jeden koniec ciasta, wywijając je przez środek, tak aby powstała nam kokardka. Faworki wrzucamy do przygotowanego garnka z rozgrzanym olejem. Podczas smażenia należy pamiętać, że chrust nie powinien się stykać. Po zarumienieniu odwracamy je na drugą stronę. Gotowe wyjmujemy cedzakiem na rozłożony ręcznik papierowy.
Jeśli chcemy mieć pewność, że ciasto wyjdzie miękkie i puszyste, musimy pamiętać o tych trzech zasadach: