Więcej przepisów na desery bez pieczenia znajdziesz na Gazeta.pl.
Napoleonka, znana też jako kremówka, to jedno z najpyszniejszych ciast, jakie kiedykolwiek zostało wymyślone. Całą robotę robi masa wypełniająca przestrzeń pomiędzy dwoma płatami delikatnego ciasta. Napoleonkę można zrobić również na herbatnikach - jest wtedy niemniej pyszna niż jej klasyczna wersja! Jeśli nam nie wierzycie, możecie przekonać się sami i sprawdzić nasz przepis.
Składniki do blaszki o wymiarach 20 cm x 30 cm:
Sposób przygotowania:
Gotujemy w garnku 900 ml mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do miski wsyp mąkę, budyń i wlej resztę mleka. Wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę budyniową dodajemy do garnka, gdy mleko z cukrem zacznie się gotować. Szybko mieszamy. Trzymamy masę na małym ogniu i mieszamy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gdy budyń ostygnie, miksujemy go na gładką masę. Masło ucieramy, aż zrobi się puszyste. Następnie stopniowo, po jednej łyżce dodajemy do niego zmiksowany budyń. Cały czas miksujemy na gładki krem.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim herbatniki. Następnie równomiernie rozsmarowujemy na nich krem. Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników i wstawiamy ciasto do lodówki na około 4-5 godzin, żeby masa stężała. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną i owocami.