Więcej przepisów na obiad znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Bogracz to nic innego jak zupa gulaszowa wywodząca się z kuchni węgierskiej. Jej głównym składnikiem jest wołowina, ale warto pamiętać również o wędzonym boczku. Uzupełnieniem tego aromatycznego i pysznego dania są warzywa (papryka, marchewka, cebula) oraz liczne przyprawy.
Choć samo przygotowanie tej potrawy nie jest skomplikowane, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Mięso powinno się odpowiednio długo dusić, dzięki czemu zmięknie i rozpłynie się w ustach. Gotując bogracz zbyt krótko, ryzykujecie, że wołowina będzie twarda, a przyjemność z jedzenia - mniejsza.
Składniki:
Przepis na bogracz - sposób przygotowania:
Zaczynamy od pokrojenia mięsa - wołowiny w kostkę, a boczku w paski. Następnie kroimy marchewkę i paprykę, a cebule i czosnek drobno siekamy. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki.
Do garnka wkładamy najpierw boczek i podsmażamy, aż wytopi się tłuszcz. Dorzucamy wołowinę i przesmażamy, a następnie dodajemy cebulę i czosnek. Po kilku minutach, gdy cebula się zarumieni, wrzucamy do garnka marchewkę i paprykę. Mieszamy, podsmażamy, a następnie wsypujemy przyprawy: sól, pieprz, mieloną paprykę i listki laurowe. Mieszamy, chwilę smażymy.
Dolewamy wodę - tyle, żeby zakryła mięso. Dodajemy dwie łyżki koncentratu i dusimy wszystko na małym ogniu przez około 40-50 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż zmiękną i dodajemy pokrojonego pomidora oraz trzecią łyżkę koncentratu. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.