Przepis na bogracz. Nie zapomnij o boczku, a wyjdzie idealny

Bogracz to specjalny kociołek, w którym przygotowuje się potrawy nad ogniskiem. Tą samą nazwą określa się czasem zupę gulaszową, która jest przyrządzana w tym naczyniu. W warunkach domowych oczywiście można użyć zwykłego garnka. Jak wygląda przepis na bogracz? Podpowiadamy.

Więcej przepisów na obiad znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Bogracz to nic innego jak zupa gulaszowa wywodząca się z kuchni węgierskiej. Jej głównym składnikiem jest wołowina, ale warto pamiętać również o wędzonym boczku. Uzupełnieniem tego aromatycznego i pysznego dania są warzywa (papryka, marchewka, cebula) oraz liczne przyprawy.

Choć samo przygotowanie tej potrawy nie jest skomplikowane, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Mięso powinno się odpowiednio długo dusić, dzięki czemu zmięknie i rozpłynie się w ustach. Gotując bogracz zbyt krótko, ryzykujecie, że wołowina będzie twarda, a przyjemność z jedzenia - mniejsza.

Zobacz wideo

Przepis na bogracz - aromatyczne danie obiadowe

Składniki:

  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 3 papryki: zielona, żółta i czerwona
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • duży pomidor
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka słodkiej papryki mielonej
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 2 liście laurowe
  • woda

Zupa gulaszowaZupa gulaszowa - przepis na sycący i rozgrzewający obiad. Kluczowy jest dobór mięsa

Przepis na bogracz - sposób przygotowania:

Zaczynamy od pokrojenia mięsa - wołowiny w kostkę, a boczku w paski. Następnie kroimy marchewkę i paprykę, a cebule i czosnek drobno siekamy. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki.

Do garnka wkładamy najpierw boczek i podsmażamy, aż wytopi się tłuszcz. Dorzucamy wołowinę i przesmażamy, a następnie dodajemy cebulę i czosnek. Po kilku minutach, gdy cebula się zarumieni, wrzucamy do garnka marchewkę i paprykę. Mieszamy, podsmażamy, a następnie wsypujemy przyprawy: sól, pieprz, mieloną paprykę i listki laurowe. Mieszamy, chwilę smażymy.

Zupa meksykańskaZupa meksykańska - polska wariacja na temat chili con carne. Pokochasz ten smak

Dolewamy wodę - tyle, żeby zakryła mięso. Dodajemy dwie łyżki koncentratu i dusimy wszystko na małym ogniu przez około 40-50 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż zmiękną i dodajemy pokrojonego pomidora oraz trzecią łyżkę koncentratu. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy. 

Więcej o: