Przepis na biszkopt z 4 jaj. Nigdy nie opada

Udany biszkopt to niezbędny element wielu ciast i wyśmienitych tortów. Choć często można zetknąć się z opinią, że jego wykonanie to wielka sztuka - my wiemy, co zrobić, by wyszedł każdemu. Publikujemy najlepszy, sprawdzony przepis na biszkopt z czterech jaj.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Gdyby nie biszkopt - nie powstałyby najlepsze torty. Bez niego nie utrzymałyby kształtu, a charakterystyczne warstwy nie miałyby racji bytu. Aby przygotować idealny biszkopt, warto trzymać się kilku zasad i dokładnych proporcji. Dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych niespodzianek, a nasze ciasto wyjdzie lepsze niż z cukierni.

Doskonały biszkopt z 4 jaj. Składniki

  • 4 jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Pamiętaj, że wszystkie składniki, które dodajesz do ciasta, muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka wyjmij z lodówki minimum 2 godziny przed pieczenie. Możesz zrobić też ciemny biszkopt z tego przepisu. Wystarczy dodać do ciasta 2 łyżeczki kakao.

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. w trybie góra-dół,

2. Do idealnie czystej i suchej miski włóż oddzielone od żółtek białka. Żółtka odstaw na bok,

3. Ubij dokładnie białka, kiedy masa będzie już bardzo puszysta, dodaj ekstrakt waniliowy. Następnie stopniowo, bardzo ostrożnie dodawaj cukier,

4. Pora na żółtka. Dodawaj je po kolei do masy i ubijaj jeszcze chwilę,

5. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do masy. Mieszaj łyżką - na tym etapie już nie ubijaj,

6. Do wysmarowanej masłem tortownicy wlej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię,

7. Piecz przez około 25 minut. Kiedy wierzch ciasta zrobi się złoty, a patyczek włożony w biszkopt jest złoty wychodzi z niego nieoklejony ciastem, nasze ciasto jest gotowe,

8. Pod koniec pieczenia uchyl drzwiczki piekarnika i zmniejsz temperaturę. Kiedy się ostudzi - możesz wyjąć biszkopt. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.