Więcej przepisów na karnawałowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej
Pączki bezglutenowe to przysmak, dla osób, które nie mogą jeść tych tradycyjnych ze względu na chorobę lub alergię. Ich głównym składnikiem są... ziemniaki, które jak zresztą wszystkie warzywa, nie zawierają glutenu. Jak zrobić pączki bez glutenu? Sprawdźcie.
Składniki:
Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże, sól i cukier, mieszamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Dodajemy do nich mąkę bezglutenową, zaczyn drożdżowy, masło, wbijamy także jajko i wlewamy wódkę. Doprawiamy odrobiną soli i wyrabiamy dłońmi przez kilka minut. Tak przygotowane ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto (można podsypać odrobiną mąki bezglutenowej) na grubość ok. 2 cm i wykrawamy z niego krążki niedużą szklanką. Odkładamy je na 10 minut do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzewamy na głębokiej patelni tłuszcz.
Gdy będzie gorący, kładziemy po 3-4 pączki i smażymy przez 8 minut z każdej strony, aż będą złociste. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku do odsączenia. Pączki bezglutenowe podajemy posypane cukrem pudrem.
Wskazówka: pączki można także nafaszerować ulubionym dżemem, używając strzykawki. Jeśli zaś w krążkach wykroimy kółeczka kieliszkiem, powstaną bezglutenowe oponki.