Co zrobić ze schabu oprócz schabowego? Trzy przepisy na pyszny obiad

Co zrobić ze schabu na obiad zamiast tradycyjnych kotletów? Pomysłów jest mnóstwo. Wybraliśmy dla was trzy przepisy na pyszne dania. Sprawdźcie, jak je przygotować.

Więcej pomysłów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej

Kotlety schabowe należą do ulubionych dań w wielu domach, ale powiedzmy sobie szczerze - w końcu i one się znudzą. Mamy dziś dla was trzy inne, a równie pyszne pomysły, co przygotować na obiad ze schabu. Zapraszamy po przepisy.

Zobacz wideo

Schab zapiekany w cieście francuskim - przepis

Składniki:

  • kawałek schabu bez kości (ok. 600 g),
  • 300 g ciasta francuskiego,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oleju

Jak zrobić schab zapiekany w cieście francuskim?

Schab kroimy jak na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem.

Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni, na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, następnie wrzucamy pieczarki i czosnek. Dusimy przez kilka minut, na koniec dodajemy masło, tymianek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku, odparowujemy nadmiar wody. 

Na rozłożonym cieście francuskim rozsmarowujemy farsz pieczarkowy. Następnie układamy rozbite kawałku schabu. Całość zwijamy w roladę, z wierzchu ciasto smarujemy żółtkiem. Można je dodatkowo posypać czarnuszką lub sezamem.

Roladę pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C. Podajemy na gorąco.

Schab po chińsku - przepis

Składniki:

  • 4 plastry schabu średniej grubości (jak na kotlety),
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 3 nieduże papryki: zielona, żółta, czerwona,
  • garść suszonych grzybów shiitake,
  • 100 g pędów bambusa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 cm kawałek imbiru,
  • szczypta ostrej papryki,
  • olej do smażenia,
  • 50 g sezamu,
  • dymka 

Jak zrobić schab po chińsku?

Grzyby shiitake zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy je i kroimy cienko. Schab kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm i długości ok. 3 cm. Marchewkę i papryki siekamy w cieniutkie paseczki, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. 

W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, imbir oraz ostrą paprykę, przesmażamy chwilę i wrzucamy mięso. Smażymy przez kilka minut, aż schab ładnie się zrumieni. Potem dodajemy marchewki, paprykę, grzyby oraz pędy bambusa (odsączone z zalewy). Mieszamy i dusimy przez 10 minut. Na koniec dodajemy sos sojowy i sezam i smażymy do momentu, aż warzywa będą miękkie. 

Tak przygotowane danie podajemy na gorąco z ryżem lub makaronem sojowym, posypujemy siekaną dymką. 

Schab duszony w sosie koperkowym - przepis

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • pęczek koperku,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 1 cebula,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Jak zrobić schab duszony w sosie koperkowym?

Schab kroimy na 5 plastrów i rozbijamy je tłuczkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z obu stron, aż ładnie się zrumieni. Zdejmujemy je z patelni i odkładamy na talerz.

Cebulę i obrane marchewki kroimy w kosteczkę, a koperek drobno siekamy. Warzywa rzucamy na patelnię po smażeniu mięsa i podsmażamy, następnie dolewamy bulion, wrzucamy także koper, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek. Wkładamy na patelnię usmażone wcześniej mięso. Dusimy przez 10-15 minut, aż zmięknie.

Śmietanę rozrabiamy z mąką, dodajemy 2 łyżki gorącego sosu, łączymy i wlewamy na patelnię. Wszystko mieszamy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy z kaszą lub z ziemniaczanym puree. 

Więcej o: