Więcej pomysłów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej
Kotlety schabowe należą do ulubionych dań w wielu domach, ale powiedzmy sobie szczerze - w końcu i one się znudzą. Mamy dziś dla was trzy inne, a równie pyszne pomysły, co przygotować na obiad ze schabu. Zapraszamy po przepisy.
Składniki:
Schab kroimy jak na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem.
Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni, na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, następnie wrzucamy pieczarki i czosnek. Dusimy przez kilka minut, na koniec dodajemy masło, tymianek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku, odparowujemy nadmiar wody.
Na rozłożonym cieście francuskim rozsmarowujemy farsz pieczarkowy. Następnie układamy rozbite kawałku schabu. Całość zwijamy w roladę, z wierzchu ciasto smarujemy żółtkiem. Można je dodatkowo posypać czarnuszką lub sezamem.
Roladę pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C. Podajemy na gorąco.
Składniki:
Grzyby shiitake zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy je i kroimy cienko. Schab kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm i długości ok. 3 cm. Marchewkę i papryki siekamy w cieniutkie paseczki, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, imbir oraz ostrą paprykę, przesmażamy chwilę i wrzucamy mięso. Smażymy przez kilka minut, aż schab ładnie się zrumieni. Potem dodajemy marchewki, paprykę, grzyby oraz pędy bambusa (odsączone z zalewy). Mieszamy i dusimy przez 10 minut. Na koniec dodajemy sos sojowy i sezam i smażymy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Tak przygotowane danie podajemy na gorąco z ryżem lub makaronem sojowym, posypujemy siekaną dymką.
Składniki:
Schab kroimy na 5 plastrów i rozbijamy je tłuczkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z obu stron, aż ładnie się zrumieni. Zdejmujemy je z patelni i odkładamy na talerz.
Cebulę i obrane marchewki kroimy w kosteczkę, a koperek drobno siekamy. Warzywa rzucamy na patelnię po smażeniu mięsa i podsmażamy, następnie dolewamy bulion, wrzucamy także koper, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek. Wkładamy na patelnię usmażone wcześniej mięso. Dusimy przez 10-15 minut, aż zmięknie.
Śmietanę rozrabiamy z mąką, dodajemy 2 łyżki gorącego sosu, łączymy i wlewamy na patelnię. Wszystko mieszamy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z kaszą lub z ziemniaczanym puree.