Więcej przepisów na zupy kremy znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zupa krem z brokułów jest pyszna, sycąca i zdrowa. Jest szansa, że zasmakuje nawet dzieciom, które nie przepadają za warzywami. Maluchom zwykle przeszkadzają wszelkie grudki i widoczne dodatki w zupach, ale jeśli użyjecie cukinii i ziemniaków, wasz krem brokułowy będzie miał gładką i aksamitną konsystencję. Chcecie spróbować? Zobaczcie poniższy przepis.
Składniki:
Zupa krem z brokułów - sposób przygotowania:
Z brokułu odkrój grubsze łodygi i liście. Pokrój go na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój. Cukinię umyj, obierz i również pokrój w kostkę. Obrane ząbki czosnku posiekaj.
Warzywa włóż do garnka i wlej bulion. Zagotuj. Gdy zmiękną, zblenduj je na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem według uznania i wymieszaj.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na małym ogniu. Zupę krem przelej do miski, posyp płatkami i dodaj na wierzch łyżkę śmietany. Jeżeli lubisz, możesz użyć również grzanek (lub skorzystać z nich zamiast płatków migdałowych). Grzanki możesz zrobić samodzielnie ze świeżego lub czerstwego pieczywa. Kromki chleba podpiecz w tosterze, a następnie pokrój w kostkę. Chleb można również podsmażyć na patelni.