Zupa krem z brokułów. Przepis na szybki obiad. Dwa dodatki sprawią, że będzie aksamitna

Zupa brokułowa to, naszym zdaniem, jedna z najlepszych zum kremów. Brokuł świetnie pasuje do tego typu dań, a dzięki cukinii i ziemniakom, zupa wychodzi gładka i aksamitna. Sprawdźcie nasz przepis na zupę krem z brokułów.

Więcej przepisów na zupy kremy znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zupa krem z brokułów jest pyszna, sycąca i zdrowa. Jest szansa, że zasmakuje nawet dzieciom, które nie przepadają za warzywami. Maluchom zwykle przeszkadzają wszelkie grudki i widoczne dodatki w zupach, ale jeśli użyjecie cukinii i ziemniaków, wasz krem brokułowy będzie miał gładką i aksamitną konsystencję. Chcecie spróbować? Zobaczcie poniższy przepis.

Zobacz wideo

Zupa krem z brokułów - przepis

Składniki:

  • brokuł
  • litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • śmietana 18 proc.
  • jeden lub dwa ząbki czosnku
  • dwa małe ziemniaki
  • pół mniejszej cukinii
  • odrobina soli i pieprzu
  • płatki migdałowe do posypania
  • opcjonalnie: grzanki

Zupa krem z brokułów - sposób przygotowania:

Z brokułu odkrój grubsze łodygi i liście. Pokrój go na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój. Cukinię umyj, obierz i również pokrój w kostkę. Obrane ząbki czosnku posiekaj.

Warzywa włóż do garnka i wlej bulion. Zagotuj. Gdy zmiękną, zblenduj je na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem według uznania i wymieszaj.

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na małym ogniu. Zupę krem przelej do miski, posyp płatkami i dodaj na wierzch łyżkę śmietany. Jeżeli lubisz, możesz użyć również grzanek (lub skorzystać z nich zamiast płatków migdałowych). Grzanki możesz zrobić samodzielnie ze świeżego lub czerstwego pieczywa. Kromki chleba podpiecz w tosterze, a następnie pokrój w kostkę. Chleb można również podsmażyć na patelni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA