Chleb na maślance, czyli najprostszy sposób na domowe pieczywo. Już nie musisz chodzić do piekarni

Chleb na maślance to chyba najprostszy przepis na domowe pieczywo, jaki istnieje. Smakuje obłędnie i zawsze wychodzi z cudownie chrupiącą skórką. Jak zrobić pyszny domowy chleb? Zapraszamy do przepisu na chleb na maślance, wyjdzie jeszcze lepszy niż ten z piekarni.

Więcej sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chleb na maślance to świetna opcja dla wielbicieli pieczywa, którym nie uśmiechają się zimowe spacery do piekarni. Nasz przepis na chleb jest bardzo prosty i z pewnością uda się każdemu. Jak zatem przygotować najlepsze domowe pieczywo?

Chleb na maślance - przepis:

Składniki:

  • ok. 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki maślanki (powinna być w temperaturze pokojowej)
  • 50 g drożdży
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • ziarna do posypania chleba (sezam lub czarnuszka)

Chleb na maślance - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie chleba na maślance zaczynamy oczywiście od rozczynu. Do szklanki z letnią wodą wkrusz drożdże i dodaj cukier. Dokładnie zamieszaj i odstaw na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  2. Przygotuj większą miskę. Przesiej do niej mąkę, wsyp sól, dodaj maślankę i ostrożnie wlej rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, na początku możesz użyć do tego drewnianej łyżki, potem wyrabiaj ciasto dłońmi. Wyrabiaj ciasto na chleb, aż będzie miało elastyczną konsystencję, w razie potrzeby dosyp potrzebną ilość mąki.
  3. Kiedy uzyskasz już elastyczną konsystencję, a ciasto nie lepi się już zbytnio do rąk, uformuj z niego kulę. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
  4. Przygotuj formę do pieczenia keksa i jej wnętrze posmaruj masłem lub olejem i obsyp krawędzie kaszą manną. Wyrośnięte ciasto ostrożnie przełóż do formy i wierzch obsyp ziarnami. Delikatnie zwilż ciasto wodą z wierzchu i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  5. Piekarnik rozgrzej to temperatury 180 stopni. Na dno piekarnika połóż naczynie z wodą, aby podczas pieczenia wytwarzała się para. Chleb na maślance piecz przez 45-50 minut, aż skórka będzie pięknie zarumieniona. Upieczony chleb wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia.

Tak przygotowany chleb na maślance to prosty i bardzo smaczny sposób na domowe pieczywo. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem najlepszego chleba w swojej kuchni.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.