Więcej przepisów na wspaniałe ciasta bez pieczenia znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wszyscy uwielbiamy ciasta bez pieczenia, głównie za łatwość w ich przygotowaniu oraz oszczędność czasu. Dziś mamy dla was bardzo łatwy przepis na obłędne w smaku ciasto ptasie mleczko. Nie dość, że smakuje wspaniale, to przygotowanie tego ciasta bez pieczenia nie zajmie ci wiele czasu. Jak zatem przygotować ptasie mleczko na spodzie z herbatników?
Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia - przepis:
Składniki:
- 1 szklanka drobnego cukru
- 9 białek jaj
- ok. 150 ml wody
- ok. 30 g żelatyny w proszku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1-1,5 łyżeczki aromatu śmietankowego
Składniki na polewę:
- 90-100 ml śmietanki 36 proc.
- ok. 50 g cukru pudru
- 60 g ciepłego masła
- ok.15-20 g kakao w proszku
- czubata łyżka żelatyny plus ok. 30 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Dodatkowo opakowanie herbatników do wyłożenia formy
Ciasto ptasie mleczko - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania kakaowej polewy. Żelatynę wsyp do szklanki i zalej ją dwiema łyżkami gorącej (ale nie wrzącej) wody. Dokładnie zamieszaj, aż żelatyna się rozpuści i odstaw, by delikatnie stężała.
- Przygotuj rondelek i wlej do niego śmietankę, dodaj masło i podgrzewaj całość na niewielkim ogniu. Mieszaj całość, aż masło się rozpuści, następnie dodaj kakao i cukier puder. Kiedy zawartość rondelka się zagotuje, zdejmij go z palnika i ostrożnie wlewaj rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
- Teraz czas na śmietankową masę. Zacznij od przygotowania żelatyny. Żelatynę w proszku wsyp do niewielkiej miseczki i zalej ją 150 ml chłodnej, przegotowanej wody. Następnie umieść miseczkę w większym garnku z wodą i rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej. Gdy żelatyna już się rozpuści, odstaw miseczkę.
- 9 białek ubij mikserem na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy białka są już sztywne, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Gdy białka zaczną się błyszczeć, dodaj sok z cytryny. Miksuj jeszcze chwilę, następnie dodaj aromat śmietankowy oraz żelatynę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
- Formę do ciasta wysmaruj masłem i na dno wyłóż herbatniki. Następnie porcjami wyłóż piankę bezowo-śmietankową i wyrównaj szpatułką. Na wierzch ciasta równomiernie rozprowadź polewę czekoladową i ponownie wyrównaj.
- Ptasie mleczko przełóż na minimum 5 godzin do lodówki, by zdążyło stężeć.
Taki deser to prawdziwe niebo w gębie. Wypróbuj nasz przepis na to pyszne ciasto bez pieczenia i przekonaj się, że wcale nie trzeba dużo pracy, by cieszyć się pysznym, domowym deserem.