Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia - przepis na deser idealny. Polewa jest podstawą smaku

Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia to świetny pomysł na szybki deser, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu, a ochota na słodkie nie odpuszcza. Przepis na domowe ptasie mleczko jest banalny, a podstawą smaku jest aksamitna kakaowa polewa. Jak przygotować przepyszne ciasto bez pieczenia?

Więcej przepisów na wspaniałe ciasta bez pieczenia znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Wszyscy uwielbiamy ciasta bez pieczenia, głównie za łatwość w ich przygotowaniu oraz oszczędność czasu. Dziś mamy dla was bardzo łatwy przepis na obłędne w smaku ciasto ptasie mleczko. Nie dość, że smakuje wspaniale, to przygotowanie tego ciasta bez pieczenia nie zajmie ci wiele czasu. Jak zatem przygotować ptasie mleczko na spodzie z herbatników? 

Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia - przepis:

Składniki:

  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 9 białek jaj
  • ok. 150 ml wody
  • ok. 30 g żelatyny w proszku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1-1,5 łyżeczki aromatu śmietankowego

Składniki na polewę:

  • 90-100 ml śmietanki 36 proc.
  • ok. 50 g cukru pudru
  • 60 g ciepłego masła
  • ok.15-20 g kakao w proszku
  • czubata łyżka żelatyny plus ok. 30 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Dodatkowo opakowanie herbatników do wyłożenia formy

Ciasto ptasie mleczko - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania kakaowej polewy. Żelatynę wsyp do szklanki i zalej ją dwiema łyżkami gorącej (ale nie wrzącej) wody. Dokładnie zamieszaj, aż żelatyna się rozpuści i odstaw, by delikatnie stężała. 
  2. Przygotuj rondelek i wlej do niego śmietankę, dodaj masło i podgrzewaj całość na niewielkim ogniu. Mieszaj całość, aż masło się rozpuści, następnie dodaj kakao i cukier puder. Kiedy zawartość rondelka się zagotuje, zdejmij go z palnika i ostrożnie wlewaj rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
  3. Teraz czas na śmietankową masę. Zacznij od przygotowania żelatyny. Żelatynę w proszku wsyp do niewielkiej miseczki i zalej ją 150 ml chłodnej, przegotowanej wody. Następnie umieść miseczkę w większym garnku z wodą i rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej. Gdy żelatyna już się rozpuści, odstaw miseczkę.
  4. 9 białek ubij mikserem na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy białka są już sztywne, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Gdy białka zaczną się błyszczeć, dodaj sok z cytryny. Miksuj jeszcze chwilę, następnie dodaj aromat śmietankowy oraz żelatynę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  5. Formę do ciasta wysmaruj masłem i na dno wyłóż herbatniki. Następnie porcjami wyłóż piankę bezowo-śmietankową i wyrównaj szpatułką. Na wierzch ciasta równomiernie rozprowadź polewę czekoladową i ponownie wyrównaj.
  6. Ptasie mleczko przełóż na minimum 5 godzin do lodówki, by zdążyło stężeć.

Taki deser to prawdziwe niebo w gębie. Wypróbuj nasz przepis na to pyszne ciasto bez pieczenia i przekonaj się, że wcale nie trzeba dużo pracy, by cieszyć się pysznym, domowym deserem.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA