Przepis na kopytka tradycyjne. Smakują jak te u babci

Kopytka to danie, które większość z nas pamiętamy z dzieciństwa. Co ciekawe, przepis na nie jest dosyć prosty. Każdy więc powinien dać sobie z nim radę. Podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować znakomite kopytka, które smakują jak te u babci.

Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym - przepis:

O doskonałym smaku kopytek moglibyśmy opowiadać godzinami. Mają one jednak jeszcze jedną ogromną zaletę. Przygotowanie tej pysznej potrawy jest świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Oto prosty przepis na kopytka tradycyjne. Poradzą sobie więc z nim nawet osoby bez zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Przepis na kopytka tradycyjne - potrzebne składniki

Przygotuj następujące składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków;
  • 2 jajka;
  • 2 szklanki mąki pszenne;
  • sól do smaku;
  • cukier do smaku;
  • odrobina wody.

Warto wspomnieć, że możesz także użyć ziemniaków ugotowanych do poprzedniego obiadu.

Prosty przepis na kopytka tradycyjne krok po kroku

Ziemniaki umyj i obierz, a potem ugotuj i odstaw do przestudzenia. Co dalej? Oto prosta receptura krok po koku:

  • Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę;
  • dodaj cukier, sól, mąkę;
  • zagnieć ciasto - jeśli czujesz, że jest bardzo ciężkie, dodaj niewielką ilość wody;
  • podziel ciasto na części;
  • następnie każdą z nich rozwałkuj na wąski i długi kawałek;
  • potnij go ukośnie co 2-3 cm;
  • zagotuj wodę;
  • wrzucaj porcjami do niej kopytka;
  • gotuj je przez kilka minut;
  • czekaj do momentu, aż kopytka wypłyną na powierzchnię;
  • kopytka podawaj z ulubionymi dodatkami (na przykład z cukrem i śmietaną, z serem, z cebulką lub z mięsnym sosem).

Może cię także zainteresować:

Pyszne serowe pączkiPrzepis na szybkie pączki serowe. Są gotowe w 10 minut!

Więcej o: