• Link został skopiowany

Jak wyczyścić kuchenkę gazową? Naturalne sposoby też są skuteczne

Kuchenka gazowa to jeden ze sprzętów kuchennych, który brudzi się najbardziej. Wystarczy, że makaron wykipi, podczas smażenia chlapnie tłuszcz. Plama do plamy i w końcu okazuje się, że kuchenka aż się prosi o czyszczenie. Jak umyć ją skutecznie? Podpowiadamy różne sposoby.
Jakie błędy popełniamy podczas mycia kuchni?
Fot. Shutterstock

Więcej porad przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej

Codzienna higiena w kuchni to nie tylko mycie owoców, warzyw i szorowanie brudnych talerzy. To także dbanie o sprzęt i pilnowanie, czy nie zalegają na nim resztki jedzenia. Kuchenka gazowa to jedno z tych miejsc, gdzie regularne sprzątanie jest konieczne. Podpowiemy wam, jak to zrobić skutecznie.

Zdrapywanie – nie najlepszy pomysł

Gdy kuchenka jest pokryta zaschniętymi plamami z jedzenia, kusi nas czasem, by je po prostu zdrapać czymś ostrym. W większości przypadków nie jest to jednak najlepszy pomysł – łatwo zarysować i zniszczyć powierzchnię. Jeśli już koniecznie chcecie zeskrobać brudne plamy, użyjcie drewnianej lub plastikowej szpatułki, a nie ostrego noża czy druciaka. Najlepszym sposobem jest jednak namoczenie plam i wytarcie ich na mokro.

Zobacz wideo

Ocet w dłoń

Płytę kuchenki można wyczyścić mieszanką wody z octem. Wystarczy wymieszać ciepłą wodę z octem spirytusowym w proporcji 1:1 i przelać do butelki ze spryskiwaczem. Taką miksturą spryskujemy całą kuchenkę i czekamy około 15 minut. Po tym czasie wycieramy kuchenkę ściereczką – zaschnięte plamy powinny łatwo zejść z powierzchni.

Soda oczyszczona też pomoże

Na większe zabrudzenia przyda się pasta z wody i sody oczyszczonej. Do miseczki wsypujemy dwie łyżki sody i mieszając, dodajemy wodę łyżeczką, aż powstanie pasta, którą łatwo będzie nałożyć na zabrudzenia. Po 10 minutach od nałożenia delikatnie ściągamy pastę gąbką razem z zabrudzeniami. Nie należy mocno szorować kuchenki, gdyż drobinki sody mogą porysować powierzchnię.

Kratki i palniki w kolejce do mycia

Podczas sprzątania nie można zapomnieć o umyciu kratek i palników, ponieważ na nich również zostaje mnóstwo resztek jedzenia. Palniki należy zdjąć i również wymoczyć w mieszance wody z octem. Zagotowujemy ją w proporcji 1:3 (jedna jednostka wody na trzy jednostki octu), studzimy, aż przestanie być wrząca i wrzucamy do roztworu palniki. Po 5-7 minutach powinny być czyste. Teraz wystarczy je dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem lub odłożyć do całkowitego wysuszenia przed ponownym zamontowaniem.

Dobrym sposobem na wyczyszczenie kratki kuchennej jest przygotowanie okładu z gazy. Metoda nie wymaga "kąpania" kratki w roztworze. Gaziki należy namoczyć w roztworze wody i octu lub wody i sody oczyszczonej, a następnie grubo obłożyć nimi kratkę. Zostawiamy je na 30-60 minut, w zależności od stopnia zabrudzenia, a po tym czasie zdejmujemy, ściągając jednocześnie zabrudzenia.

Nie takie straszne detergenty

Jeśli z jakiegoś powodu nie chcecie wykorzystać metod naturalnych lub wasza kuchenka jest aż tak zabrudzona, sięgnijcie po drogeryjne detergenty. Obecnie na rynku dostępne są różne preparaty do mycia kuchni. Najlepiej wypróbować na początek te delikatniejsze, na bazie roślinnych ekstraktów, które są bezpieczne dla zdrowia i nie podrażnią naszej skóry i dróg oddechowych.

Więcej o: