Ile kosztuje zrobienie domowych pączków? Ceny produktów są ważne, ale to nie wszystko

Czy na tłusty czwartek lepiej kupić pączki, czy zrobić je samodzielnie? Sprawdziliśmy, ile kosztują produkty, z których zrobicie porcję domowych pączków. Co się bardziej opłaca?

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Już niedługo tłusty czwartek, a to oznacza jedno: czas na zajadanie się pączkami. Co lepiej zrobić - usmażyć własne czy kupić je w cukierni? Na tegoroczne ceny przysmaków w piekarniach i cukierniach jeszcze czekamy (choć cukiernicy zapowiadają wprost, że w tłusty czwartek pączki będą droższe niż rok temu), ale już teraz pomożemy wam oszacować koszt samodzielnego przygotowania porcji domowych pączków.

Zobacz wideo

Domowe pączki - składniki i ceny produktów

Do przygotowania domowych pączków wykorzystujemy zwykle mąkę pszenną, drożdże, żółtka, masło, cukier puder, olej roślinny oraz dżem. Korzystając z ogólnodostępnych cenników sklepów internetowych z żywnością, oszacowaliśmy koszt poszczególnych składników. 

Przedstawiamy zarówno ceny produktów według przepisu, jak i koszt zakupów, których musimy dokonać w sklepie.

  • 500 g mąki pszennej - 1,90 zł (2,80 zł za 1 kg),
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych - 0,45 zł (1,80 zł za 100 g) lub 1,50 za opakowanie 7 g,
  • 4 żółtka - 3 zł (0,75 zł za jajko z chowu ściółkowego, koszt opakowania 10 sztuk to 7,50 zł; nieco droższe są jajka od kur z wolnego wybiegu, które są bardziej etycznym wyborem - 10 sztuk kosztuje ok. 10-12 zł),
  • 50 g masła - 1,88 zł (7,50 zł za kostkę 200 g),
  • 50 g cukru pudru + cukier puder do posypania (ok. 100 g) - 0,78 zł (2,60 zł za opakowanie 500 g),
  • 1 l oleju roślinnego - 10 zł (ok. 10 zł za 1 l oleju rzepakowego)
  • mały słoik ulubionego dżemu - 4,20 zł za słoik 280 g.

Te składniki wystarczą nam na około 12 domowych pączków.

Za składniki zakupione do smażenia pączków zapłacimy około 36 zł i 40 groszy. Za faktycznie wykorzystane produkty, według powyższego przepisu zapłacimy około 22 zł i 21 groszy. Oznacza to, że jeden pączek będzie nas kosztował około 1 zł 85 groszy

Czas to pieniądz

Należy oczywiście pamiętać, że w przygotowanie pączków należy włożyć także własny czas, energię, a także koszt zużycia mediów. Opłata za prąd lub gaz w tej sytuacji będzie symboliczna, ale na zrobienie pączków trzeba poświęcić także własny czas i siłę. Dla niektórych może to być świetna zabawa, dla kogoś innego - niezbyt przyjemne zadanie.

Każdy musi więc odpowiedzieć sobie na pytanie sam - czy lepiej podejść do cukierni i zapłacić za słodkości zgodnie z cennikiem, czy przygotować pączki własnym sumptem. 

A wy planujecie zrobić własne pączki czy kupić je w cukierni? 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.