Łazanki - przepis na najprostsze danie świata. Jak zrobić przepyszne łazanki z kapustą i pieczarkami?

Łazanki to prostota w najczystszej postaci, którą Polacy wprost uwielbiają. Ich przygotowanie jest tanie, zajmuje mało czasu, a smak równa się ze smakiem najbardziej wykwintnych potraw. Jak zrobić najlepsze łazanki z kapustą i pieczarkami? Zapomnij o płukaniu kapusty.

Więcej prostych przepisów kuchni polskiej i nie tylko znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Łazanki to świetny pomysł na szybki i sycący obiad, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie lub po prostu gdy zatęsknisz za prostotą kuchni polskiej. Łazanki to nic innego jak makaron podany najczęściej z kapustą kiszoną i grzybami lub mięsem. Dziś mamy dla ciebie chyba najprostszy na świecie przepis na pyszne łazanki z kapustą i pieczarkami. 

Łazanki - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 400-500 g kiszonej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • ok. 300 g makaronu łazanki (możesz użyć także świderków lub kokardek)
  • 2 cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek
  • masło lub olej do smażenia

Łazanki - jak je przygotować?

  1. Przygotowanie tego dania zacznij od ugotowania kapusty, ponieważ będzie się gotowała nieco dłużej niż makaron. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku (ale nie wylewaj go) i posiekaj na desce. Nie płucz kapusty, żeby nie stracić jej naturalnego kwaśnego smaku, oraz wielu wartości zdrowotnych znajdujących się w kwasie. Następnie przełóż posiekaną kapustę do rondelka i zalej wodą tak, aby sięgała niewiele ponad poziom kapusty. Dodaj kilka kulek ziela, 2-3 listki laurowe oraz płaską łyżeczkę kminku. Gotuj na niewielkim ogniu przez około pół godziny.
  2. Pieczarki drobno pokrój (możesz także zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką łyżkę masła lub dwie łyżki oleju i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pieczarki i całość duś, aż pieczarki oddadzą wodę. Teraz dodaj sól i pieprz do smaku.
  3. Kiedy pieczarki się duszą, Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Powinien być al dente. 
  4. Ugotowany i odcedzony makaron przełóż do miski, dodaj pieczarki uduszone z cebulą oraz ugotowana i odcedzoną kapustę kiszoną. Całość dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną soku z kapusty.

Pół godziny i pyszny, prosty obiad gotowy. Przygotuj łazanki już dziś, twoja rodzina na pewno ci podziękuje. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.