Więcej przepisów na klasyki polskiej kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pierogi ruskie tradycyjnie mają farsz składający się z ziemniaków i twarogu oraz cebuli i sporej ilości pieprzu. Moja babcia często robiła pierogi ruskie, ale do farszu dodawała jeszcze podsmażony boczek i odrobinę majeranku. Jakież to było pyszne! Dziś mam dla was przepis na najlepsze pierogi ruskie, prosto z babcinej kuchni. Zaczynajmy.
Pierogi ruskie - przepis:
Składniki na ciasto na pierogi:
- ok. 600 g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
- ok. 400 ml gorącej wody (nie może to być wrzątek)
- 1 łyżeczka drobnej soli
- 50 g masła
Składniki na pyszny farsz:
- ok. 500 g zmielonego twarogu (tłustego lub półtłustego)
- ok. 500 g ziemniaków
- ok. 150 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- sól, płaska łyżka majeranku, świeżo zmielony pieprz
Pierogi ruskie - sposób przygotowania:
- Pierogi ruskie polecam zacząć od przygotowania farszu. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, odcedź je i przełóż do sporej miski. Poczekaj, aż chwilkę przestygną i za pomocą tłuczka do ziemniaków ubij je na gładkie purée. Możesz także przecisnąć je przez praskę do ziemniaków.
- Boczek pokrój w dosyć drobną kostkę i połóż go na zimnej patelni. Włącz średni płomień i podsmażaj boczek, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodaj posiekaną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Dodaj płaską łyżkę majeranku, smaż jeszcze chwilę, aż uwolni się aromat majeranku. Podsmażony boczek z cebulą przełóż do miski z ziemniakami.
- Zmielony twaróg dodaj to ziemniaków, dodaj odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj farsz i odstaw, by smaki się połączyły.
- Teraz przygotuj ciasto na pierogi. Przesiej mąkę na stolnicę i utwórz z niej "kopczyk" i dodaj drobną sól. Wodę zagotuj i odstaw na 5 minut by nieco przestygła. Odmierz 400 ml i rozpuść w niej masło. Ostrożnie wlewaj wodę z rozpuszczonym masłem i zacznij wyrabiać ciasto (uważaj, by się nie poparzyć). Ciasto wyrabiaj energicznie, możliwie krótko. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut, by odpoczęło.
- Na stolnicę wysyp odrobinę mąki. Z ciasta uformuj kulę i podziel ją na części. Każdą z części ciasta cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj kółeczka. Na każde z nich nałóż porcję farszu i szczelnie zlep tworząc falbankę.
- Pierogi ruskie wrzucaj na osolony wrzątek z niewielkim dodatkiem masła. Od wypłynięcia gotuj jeszcze 2-3 minuty. Pierogi ruskie podawaj okraszone zeszkloną cebulką lub w towarzystwie kwaśnej śmietany.
Ten przepis na pierogi ruskie na pewno przypadnie ci do gustu. Zrób je na obiad, zobaczysz, jakie są pyszne. Smacznego!