Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Tosty to życie... Uwielbiana przez nas przekąska to wiele możliwości i połączeń smakowych, a idealne tosty zaczynają się oczywiście od idealnego chleba tostowego. Dziś mamy dla was przepis na pyszny, delikatny, domowy chleb tostowy, który bije na głowę ten kupowany w sklepie. Gwarantuję, że już nigdy nie będziesz kupować chleba tostowego, kiedy spróbujesz tego z przepisu poniżej.
Zrobiłam chlebek bananowy i nie mogę przestać go jeść. Szybki deser
Chleb tostowy - przepis:
Składniki:
- 5 szklanek mąki pszennej (najlepiej typ 500)
- 15 g drożdży
- ok. 3/4 szklanki mleka
- szklanka przegotowanej wody
- czubata łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- masło
Chleb tostowy - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania rozczynu. Do szklanki wkrusz drożdże i utrzyj je z cukrem, by się rozpuściły. Następnie dolej trochę ciepłej wody, wymieszaj i odstaw, by drożdże zaczęły pracować.
- Przygotuj miskę. Przesiej do niej 4 szklanki mąki, dodaj sól, łyżkę roztopionego masła, ciepłe mleko i wodę. Delikatnie wymieszaj całość i ostrożnie wlewaj rozczyn drożdżowy, ostrożnie mieszając ciasto ręką.
- Zacznij energicznie wyrabiać ciasto. Następnie uformuj je w wałek, przykryj i odłóż do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
- Kiedy ciasto już wyrośnie, przygotuj formę (keksówkę), w której będziesz piec swój chleb. Wysmaruj ją tłuszczem i obsyp mąką, by chleb nie przywarł podczas pieczenia. Ostrożnie włóż ciasto, zakryj i znów odstaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz chleb przez 30-35 minut.
Ile kosztuje zrobienie domowych pączków? Policzyliśmy cenę
Przepis na domowy chleb tostowy jest łatwy, choć pracochłonny, ale zobaczysz, że jego smak rekompensuje każdą minutę poświęconą na jego przygotowanie. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się wspaniałym, domowym pieczywem. Smacznego!