Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Tosty to życie... Uwielbiana przez nas przekąska to wiele możliwości i połączeń smakowych, a idealne tosty zaczynają się oczywiście od idealnego chleba tostowego. Dziś mamy dla was przepis na pyszny, delikatny, domowy chleb tostowy, który bije na głowę ten kupowany w sklepie. Gwarantuję, że już nigdy nie będziesz kupować chleba tostowego, kiedy spróbujesz tego z przepisu poniżej.
Chleb tostowy - przepis:
Składniki:
- 5 szklanek mąki pszennej (najlepiej typ 500)
- 15 g drożdży
- ok. 3/4 szklanki mleka
- szklanka przegotowanej wody
- czubata łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- masło
Chleb tostowy - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania rozczynu. Do szklanki wkrusz drożdże i utrzyj je z cukrem, by się rozpuściły. Następnie dolej trochę ciepłej wody, wymieszaj i odstaw, by drożdże zaczęły pracować.
- Przygotuj miskę. Przesiej do niej 4 szklanki mąki, dodaj sól, łyżkę roztopionego masła, ciepłe mleko i wodę. Delikatnie wymieszaj całość i ostrożnie wlewaj rozczyn drożdżowy, ostrożnie mieszając ciasto ręką.
- Zacznij energicznie wyrabiać ciasto. Następnie uformuj je w wałek, przykryj i odłóż do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
- Kiedy ciasto już wyrośnie, przygotuj formę (keksówkę), w której będziesz piec swój chleb. Wysmaruj ją tłuszczem i obsyp mąką, by chleb nie przywarł podczas pieczenia. Ostrożnie włóż ciasto, zakryj i znów odstaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz chleb przez 30-35 minut.
Przepis na domowy chleb tostowy jest łatwy, choć pracochłonny, ale zobaczysz, że jego smak rekompensuje każdą minutę poświęconą na jego przygotowanie. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się wspaniałym, domowym pieczywem. Smacznego!