Prosty przepis na faworki - domowe łakocie w mgnieniu oka

Prosty przepis na faworki sprawdzi się nie tylko w tłusty czwartek. Masz czasem ochotę na coś słodkiego, ale gotowym słodyczom daleko do ideału? Sprawdź prosty przepis na faworki.

Faworki - proste przepisy na długie, zimowe wieczory 

Wspólne pieczenie faworków to idealna propozycja dla rodziców, którzy chcą odciągnąć dzieci od ekranu telefonu, czy telewizora. Dzieci uwielbiają domowe wypieki i chętnie asystują dorosłym podczas takiego domowego pieczenia. Pyszną propozycję w formie prostego przepisu na faworki znajdziesz poniżej. Sprawdź z nami jak przygotować się na tłusty czwartek i które dodatki sprawdzą się na talerzu pełnym faworków

Łatwy przepis na faworki - lista składników

Zanim przejdziemy do wypieków czas sprawdzić, które produkty będą nam potrzebne. Poniżej prezentujemy pełną listę składników, które będą potrzebne do kulinarnego projektu pod nazwą: łatwy przepis na faworki

Składniki na ciasto: 

  • mąka tortowa - 1,5 szklanki, 
  • żółtka - 4 sztuki, 
  • ocet, może być też spirytus - 1 łyżka stołowa, 
  • gęsta śmietana - 4 łyżki stołowe

Lista dodatkowych składników: 

  • cukier puder w formie posypki,
  • olej do smażenia, 
  • mąka pszenna w formie posypki na stolnicę. 
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Faworki - łatwy przepis krok po kroku 

Zanim przejdziemy do pracy, najpierw należy przygotować sobie czyste i w miarę puste stanowisko. Następnie wyjąć stolnicę, może to być tradycyjna drewniana stolnica, lub nowoczesna gumowa podkładka. Oto łatwy przepis na faworki:

  1. Z wymienionych wyżej składników należy zagnieść ciasto. 
  2. W kolejnym kroku należy je złożyć kilkukrotnie i ubić całość tłuczkiem do momentu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. 
  3. Po tym etapie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w pokojowej temperaturze. 
  4. Po upływie około pół godziny ciasto należy rozwałkować na cienką masę na posypanej mąką stolnicy. 
  5. Z powstałego ciasta wycinamy kwadraty, które należy przeciąć pośrodku, jednak nie do końca, tak aby brzegi zostały nienaruszone. 
  6. Przez powstały otwór należy przeciągnąć jeden koniec ciasta.  
  7. Tak powstałe faworki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż do momentu, gdy pojawi się złoty kolor. 
  8. Po usmażeniu faworki należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  9. Na koniec faworki posypujemy cukrem pudrem. 

Faworki - pyszne dodatki 

Nie dla wszystkich delikatny smak faworków będzie wystarczający. Każdy, kto potrzebuje większej ilości słodkości, może dodatkowo na talerzu położyć łyżeczkę kremu czekoladowego lub ulubionej konfitury. Do kompletu warto dodać filiżankę aromatycznej herbaty lub kubek kakao. 

Faworki - ile to kalorii? 

Ile kalorii mają faworki? Warto wiedzieć, że jeden faworek to około 90 kalorii. 

Zobacz też: Tłusty czwartek 2022. Ten przepis na oponki serowe to hit! Jest prosty i tani

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.